Видеотека: Февруари

Изпращаме февруари с най-добрите видео клипове, за да проследим приключенията на OK Go в нулева гравитация, завръщането на 80-тарски брит икони като Primal Scream, суперстилните и суперкрасиви кадри от Black Atlass и новата голяма албанско-британска поп надежда Dua Lipa.

OK Go – Upside Down & Inside Out

Новото видео на симпатичните гийкове от американската инди банда OK Go продължава любимата им линия – сложни за изпълнение клипове, заснети в един продължителен кадър след сериозна хамалогия на тема логистика, хореография и реквизит. За да си го направят по-интересно този път, снимките се случват в безтегловност по време на полет с руската авиолиния S7. Резултатът? 58 случая на повръщане и един от най-яките клипове на годината досега.

Primal Scream & Sky Ferreira – Where The Light Gets In

Човек спокойно може да се обърка коя година е като гледа списъците с нови албуми. В последните седмици се радваме на нова музика от няколко иконични британски групи от 80-те – Underworld (I Exhale връща към гигантския Black Light на Groove Armada), New Order, Pet Shop Boys (които отново работят със Stuart Price и, ако може да се съди по The Pop Kids и Inner Sanctum, ще извадят поредния си силен албум) и Primal Scream. Последните печелят бонус точки за това, че са извадили Sky Ferreira от междуалбумовото чистилище, в което се намира от няколко години, и са й набутали микрофона отново в ръката. Where The Light Gets In e водещият сингъл от Chaosmosis, който излиза през март. Още няма твърда дата за дългоочаквания втори албум на русата девойка Masochism и, както самата тя се шегува, можем спокойно да почнем да залагаме дали дори Frank Ocean няма да я изпревари.

Niki & The Dove – So Much It Hurts

Твърде вероятно е да имаме патологично влечение към прокрастинацията, но веднага след Ocean и Ferreira, можем да упрекнем Johnny Jewel в несериозно мотаене: от новия албум на Chromatics няма и следа, а за наследника на B/E/A/T/B/O/X на Glass Candy вече дори не се говори. Дупката в сърцата на почитателите на неоново диско е запълнена от Niki & The Dove и новия им сингъл So Much It Hurts, който е толкова Glass Candy след препоръчителен родителски контрол, че чак ти става хубаво. Вторият албум на шведското синтпоп дуо Everybody’s Heart Is Broken Now излиза през април и ако съдим от първите два сингъла, можем да очакваме силна колекция от медена, летлива електроника, полята обилно с 80-тарска носталгия.

Black Atlass – Tonight

Лесно може да обвините канадския арендби експериментатор Alex Fleming aka Black Atlass в наличие на повече стил, отколкото на съдържание. Все пак говорим за симпатично момче, което се превърна в любимец на титулярите в модната индустрия благодарение на добре обмислената доминираща естетика. Последното доста често може да заглуши самата музика и да омаловажи ролята й до фон за чисто визуални търсения. Tonight е друга бира – представете си Abra с мъжки фалцет и видеоклип, в който Fleming уцелва баланса между силна песен и готиното чернобяло видео на холивудския фотограф Kenneth Cappello.

The 1975 – The Sound

Пресният последен албум на The 1975 се казва I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it и ако името не е достатъчно красноречиво за наличието на нещо специално, на помощ идва новият сингъл The Sound и видеото, в което момчетата са затворени в стъклена кутия, за да поемат ударите на критика и хейтъри. Приемете го едновременно като разчистване на сметки и подканване за по-оригинални обиди по техен адрес.

Gwen Stefani – Make Me Like You

Видеото все по-често е първият сблъсък с нова песен и ако доскоро на артистите се налагаше да инвестират по-сериозно усилия само в него, то появата на така нареченото lyric video създаде още един нов формат, изискващ мисъл и средства, докато не стигнем до настоящия момент и наличието на сериозни продукции или поне gif-ове дори за official audio. Несъмнено, видео съдържанието е цар и ще става все по-интерактивно: можете да участвате в новия клип на Santigold само с едно пускане на камерата на компютъра. Gwen Stefani пък вдига нивото с първото видео, записано на живо в тв ефира по време на рекламния блок на наградите Grammy. Make Me Like You e заснет от легендарната режисьорка Sophie Muller и освен с новаторския контекст, в който е реализиран, впечатлява с множество декори, мащаб на продукцията и хитрия момент, в който Stefani пада по лице, докато кара кънки.

Mayer Hawthorne – Cosmic Love

Ясно е, че в Mayer Hawthorne има много лежерен соул, но до този момент нямаше доказателства за афинитета му към ноар киното и детективските истории. В Cosmic Love Hawthorne влиза в ролята на частен детектив, въвлечен в история с мистериозна, красива певица, която (историята, не певицата) предстои да се разгърне и в следващите два клипа от предстоящия му албум.

Dua Lipa – Last Dance

Нищо чудно точно в тази секунда Be The One на Dua Lipa да звучи в няколко кафенета, стотина таксита и половин дузина магазини на H&M. Песента на младата англичанка излиза в края на 2015 и неусетно започва да се превръща в масов хит благодарение на леснозапеваемата мелодия и еуфоричен припев, семплия, но натрапчив ритъм и симпатичното лице зад гласа. Изпреварваме момента на пренасищане и превключваме към Last Dance, новия сингъл на 20-годишната мацка. Родена е в Лондон в семейството на албански емигранти от Косово, което обяснява както радиофоничното младежко звучене, така и леката етническа нотка в нейната музиката, която се усеща и тук. Самата Lipa пък (апропо, това е истинското й име) е доста свежа глътка въздух от непретенциозно, несвръхсексуално и невзимащо се на сериозно присъствие в съвременния поп пейзаж.