Видеотека: Октомври 2015

Във видеотеката този месец: няколко силни клипа от последните седмици, които не бива да остават несправедливо незабелязани в сянката на Adele, Drake и Disclosure. Гледаме възстановка на Drive от тексаската инди/синтпоп група Neon Indian, фолк балада за момичето, което обичаме да мразим от Father John Misty, осмиване на хип-хоп клишетата с Kendrick Lamar, продължаващата тихата лудост на средната възраст на Roísín Murphy, завръщането на неприлично симпатичната Grimes и още няколко.

Neon Indian – Slumlord

Роденият в Мексико Alan Palomo и бандата му Neon Indian издават първи албум от четири години насам и отбелязват събитието с амбициозно неоново видео със стабилна 80-тарска естетика и лек полъх на Drive, за които песента направо си плаче така или иначе. Slumlord е сред най-силните парчета в солидния трети албум на групата VEGA INTL. Night School, а седем-минутното видео завършва с инструменталната версия на същия трак Slumlord Re-lease.

Grimes – Flesh Without Blood

Канадката Claire Boucher (aka Grimes) пуска дългоочаквания си четвърти албум Art Angels след няколко дни. В записания изцяло от самата нея албум Boucher свири на китара, цигулка и пиано и си партнира за една песен с Janelle Monaé. От новия, леко шизофреничен, приятно неочакван клип на Flesh Without Blood си личи, че крехката девойка продължава да размива границите между жанровете и да затруднява опитите да бъде описана стилово само с една-две думи. Няма проблем, когато под еклектичните пластове ясно прозират зареждаща необузданост, мигновено разпознаваема идентичност и безотказно чувство за мелодия.

Kendrick Lamar – These Walls

Чисто новият клип на Kendrick Lamar към These Walls си е направо кратък късометражен филм, режисиран от Colin Tilley, с когото вече са работили и по видеото към Alright. Behind The Walls: A Black Comedy продължава темата за напрежението между белите ченгета и цветнокожите в САЩ чрез забавна сатира на хип-хоп клишетата и стереотипи за общността. Действието се развива паралелно в затвор и на шумно парти. В песента участват още Bilal, Anna Wise и Thundercat, а във видеото забелязваме комика Corey Holcolmb и Terry Crews от готиния полицейски ситком Brooklyn Nine-Nine.

Róisín Murphy – Unputdownable

Размина й се на Roisin Murphy да пее отново на родна земя, дано да намери някаква утеха в номинацията за награда Mercury за най-добър албум (Hairless Toys). Госпожа Moloko продължава да промотира зрелия си, сложен последен запис с гигове и чисто ново, режисирано отново от самата нея видео в духа на европейското арт хаус кино. Unputdownable е романтична метафора за обичания човек като книга, на която не можеш да се наситиш – минималистичната балада се разгръща бавно и на моменти избива на кънтри, но никога не изневерява на красивия почерк на Murphy. Единственото, което я дели от това да стигне до масовия фен и да му се хареса поне колкото най-големите й соло и млечни хитове, е подходящият микс.

Father John Misty – The Night Josh Tillman Came To Our Apartment

Изтърканите житейски истини за тънката линия между любовта и омразата и ненавиждането на собствените ни негативни качества в характера на другите получават интелигентна интерпретация от Joshua Tillman, по-известен като Father John Misty и като бившия барабанист на фолк великаните Fleet Foxes. The Night Josh Tillman Came To Our Apartment е от задължителния албум на отчето I Love You, Honeybear. Песента е унищожителен портрет на бивше гадже на Tillman, с което споделят едни и същи омразни черти. Толкова били еднакви като характери, че на моменти се е чувствал във връзка със себе си. Именно оттук произлиза идеята за един въображаем свят, в който Tillman отива в кварталния бар и се забива със самия себе си. 

FFS – Call Girl

Появата на супер групата FFS (шотландските инди агенти Franz Ferdinand и американските рокаджии Sparks) категорично е сред по-симпатичните феномени в музикалния свят тази година. Плод на синергията им (датираща тайно от десетина години) е силният албум FFS, чийто нов сингъл Call Girl е красноречиво послание към момчето или момичето, с което излизаме на много приятна среща и никога не ни се обаждат повече. Видеото с всичките му тъч скрийнове, пикселирани ефекти и леви суайпове буди лека носталгия по сякаш отдавнашни времена, когато най-дразното нещо в мрежата бе лошата връзка. Въобще супер хитра супер група.

Susanne Sundfør – Accelerate

Макар да може да се похвали с цели шест албума, Susanne Sundfør си остава добре пазена тайна, позната най-вече като запомнящия се глас от парчета на Röyksоpp, M83 и Kleerup. Най-вероятно проблемът си е изцяло в нея – на девойката са й необходими цели десет месеца, за да заснеме второ видео от Ten Love Songs – албумът, който вече се появи в няколко класации за най-добрите, но подценени записи на годината. Песента-победител е грубата Accelerate, която получава подобаващо делиричен и агресивен клип с участието на лазери, диско топки, едно пончо и няколко жестоки подводни кадри, които улавят красотата на голото човешко тяло в движение.