Up Middle Fingah: Евгени Вацов

32-годишният Евгени Вацов е от онези (сравнително) млади софийски артисти, които работят доста напористо в няколко различни сфери и не се страхуват да промотират своето изкуство по всякакъв начин. Дипломираният художник е работил като аниматор в българския канал на MAD TV, арт директор в студиото за архитектурни визуализации Red Vertex, фотограф на много симпатични голи момичета за страницата на Васил Германов, режисьор на клипове за Бате Сашо и началник на пост продукцията в един от клиповете на Feel. Най-разпознаваемият проект на Вацов обаче е марката за тишърти Fingah – директно продължение на тежкото му увлечение по еротиката, уличната графити култура, поп арта и дългогодишното рисуване на смели, социални (Je Suis Charlie, трева, Corona Extra, такива социални феномени), леко забавни и много цветни колажи от преекспонирани образи, истинско злато, разпознаваеми фигури и символи със спрейове, акрилни бои и маркери. За последното заслуга има и Brave Moustache, който помага на Вацов да се научи да печата с водни екологични мастила и да създава тишърти и изрязани потници с характерни щампи.

Не си намирах дрехи по магазините и реших да пренеса работата си върху тениски. Fingah се роди след едногодишно лутане по цехове и преодоляване на проклетите китайско-виетнамски долнокачествени тениски.

Съдейки по щампите на ограничената колекция, Вацов се вдъхновява най-вече от уличната ъндърграунд култура, египетските и келтските мотиви и черно-бялата гама. Самите принтове са на водна основа, което елиминира потенето при усилено използване на Facebook в метрото. Самите тениски са секси и провокативни и акцентират върху личното самочувствие на онези, които ги носят. Обичам да снимам хора, с които съм се запознал преди пет минути и не са професионални модели. Последните попълнения включват няколко модела с платове от Roberto Cavalli, които ще бъдат представени за пръв път на комбинираната изложба тази вечер, заедно с доста непоказвани картини на Вацов от последните три години.

Евгени Вацов – Fingah

Изложбата на Евгени Вацов – Fingah се открива тази вечер след 19:00 в Soho на ул. Искър 4 и може да бъде разгледана до 26 май. Цената на тениските Fingah по време на откриването е 35/38 лева.