Момичетата на Павлин Тодоров

© Павлин Тодоров

Павлин Тодоров е човек на крайностите. Докато работим върху сесията му за Boyscout и последвалото я интервю, Пафс (както го наричат приятелите) ни праща дълъг текст с десетина правила за всеки фотограф, които е писал сам в продължение на дълго време и смята да сподели в блога си рано или късно. От него разбираме, че се е учил да снима абсолютно сам, попива всякаква информация и си записва всяка идея, която му хрумне и се стреми към перфекционизъм. Павлин не крие, че обича да ретушира, защото освен добър фотограф, трябва да си адски добър ретуш мастър нинджа. От друга страна обаче, колко по-малко пост обработка, толкова повече стойност. Снима различни момичета във всякакви ситуации, но впечатлява най-вече с умението си да провокира въображението, без да разголва прекалено.

Разкажи най-важното за себе си. Мама винаги ми казва, че съм много специален, но най-важното, което трябва да знаете е, че съм адски мързелив. Искам да посветя този момент да благодаря на мързела си. Талантът е ужасно важен и вярвам, че човек се ражда с него, за разлика от креативността, която може да се развива и тренира. Тук идва ролята на мързела, който е горивото на креативността ми. Мързелът ме подтиква към нестандартни и креативни методи за справяне с всякакви ситуации. Когато човек търси лесното, мисли out of the box.

Как започна да се занимаваш с фотография? Аз съм творец, това е мисията ми на земята. Не съм си я избрал, получих я от горе. Фотографията е страхотен начин за изразяване, но има своите ограничения. Ако трябва да съм честен, бих изпитвал по-голямо удовлетворение от дърводелство например.

© Павлин Тодоров

Кое е момичето, което снима за нас? Момичето е Надежда. Ако трябва да говоря за нея, ще се наложи да потърся още суперлативи, защото тези в речника ми не са достатъчни. Тя е на 19, ужасно красива и интелигентна. Нейните Facebook статуси често се превръщат в ожесточени дебати, в които всеки признак на непросветеност по темата бива опустошен безмилостно. Искам да благодаря на Надежда и майка й. Хапчето за корем, което ми дадоха, спаси снимачния ден.

Идеята зад снимките? Мястото: изоставена пясъчна кариера. Не казвам как я намерих, за да не се вкарам в неприятности, само ще споделя, че този път всички си тръгнахме оттам. Визията я сглобих според мястото. За щастие работих с ужасно, невероятно, отвратително талантливата Цвети Баева, която успя да гримира Надежда насред пясъка.

© Павлин Тодоров

Снимаш доста момичета, къде ги намираш и колко трудно се съгласяват? В повечето случаи са познати или приятелки. Понякога търся нови субекти във Facebook или пък те ме намират там. Доста често ме търсят симпатични девойки, които искат да си лепнат хубави снимки в профила.

Имаш ли типаж, който снимаш най-често? Нямам, а критериите за физика са относителни. Търся излъчване, чар, самоувереност, самочувствие. Тези качества подсказват за човек, който може да влиза в роля. Актриски търся, лигли. Колкото по-голяма лигла, толкова по-добре.

© Павлин Тодоров

Част от сесиите ти са доста експлицитни, а други – много нежни и женствени. Красивото е в крайностите. Търся много нежни и красиви моменти – непринудени, невинни и магични. Обратното – пошли, долни, бунтарски, без правила.

И все пак постигаш експлицитно внушение без да ги снимаш топлес. Последното, за което мисля като видя хубави женски гърди, е фотография. Предпочитам да ям торта, а не да я снимам. Освен това предпочитам предизвикателството и съм способен да уловя страст и сексуалност, без да се показват цици.

© Павлин Тодоров

Колко често се влюбваш в момичетата, които снимаш? Всеки път. Шегувам се. Не се влюбвам, но често съм омагьосан от човека, с когото работя и влагам тази емоция/муза в снимките.

Музи? Музи-ка.

© Павлин Тодоров

Имаш ли герои във фотографията? Какво те вдъхновява напоследък? Имам, да! Peter Parker. Снима за нюйоркски вестник, иначе е Spider-Man. Вдъхновявам се от музика, природа, емоции и много малки неща във всекидневието.

Фотография Павлин Тодоров Модел Надежда Грим Цвети Баева