Будоарната Библия на Betony Vernon

Betony Vernon © Lara Gilberto

Betony Vernon е добре позната със своите еротични луксозни бижута с двойна употреба и съвместните проекти с Missoni, Gianfranco Ferre, Karl Lagerfeld и Fornasetti. Базираната в Париж американка прекарва последните 25 години в изследване на  сексуалността с помощта на много отделни хора и двойки – не бива да я определяме като сексуален антрополог, защото ще лишим представата си от невероятната изразителност и страст, с която се отнася към философията на удоволствието и основната си задача да накара хората да се освободят от страха, срама и предубежденията и да изследват поведение, което някои биха нарекли прекалено или извратено. Така или иначе повсеместната порнография връща човешките сексуални отношения обратно в каменната ера, затова Betony предпочита да говори за всички нюанси на сексуалността по много позитивен начин.

20 години дизайн на бижута, сексуални изследвания, семинари и лични търсения са синтезирани под формата на съвети в The Boudoir Bible: The Uninhibited Sex Guide for Today – книга, която отразява силното вярване на Betony, че всеки има право да се наслаждава на задоволяваща сексуална връзка без предразсъдъци. Според Olivier Zahm от списание Purple, Betony Vernon ни напомня, че истинският лукс не е нещо, което можем да купим, но можем да споделим един с друг. Разкривайки тайните на сексуалната церемония Vernon успява да преобърне представата ни за фетишите и перверзията в леглото. Така или иначе след издаването на Радостта от секса през 1972 границите ни в секса са се разширили достатъчно, за да обхванат редица практики, които са били немислими за тази забележителна за времето си класическа книга. Добре проучената и написана будоарна Библия е красиво илюстрирана от известния художник François Berthoud, когото познаваме от кампаниите на Prada.

Книгата е свеж поглед върху сексуалността през 21 век, който цели да ни провокира да разширим хоризонтите си в леглото чрез красноречиви глави за връзването с въжета, ограничаването на звуците и светлината, еротичното бичуване и стимулирането на пренебрегваните ерогенни зони. Един поглед към съдържанието е достатъчен да разберем за какво става въпрос: Анатомия на желанието: сравнителен подход. Ерекцията: споделено удоволствие. Еротична медитация. Оргазмите: сексуалният танц. Ритуална мастурбация. Правото на жената да свърши. По гребена на вълната на оргазма: контролиране на мъжката еякулация. Сексуалната церемония и трансцедентални техники. Можем да я поздравим за опитите и да разкара срама и чувството за вина от уравнението и опитите и да ги замени с наслада и екстаз, но най-добре да ни разкаже сама как е стигнала до това прозрение.

Кога започнахте да пишете книгата и колко време ви отне да я завършите? Започнах да мисля за The Boudoir Bible в навечерието на 21 век по времето, когато работих върху съдържанието на моите семинари по сексуално благополучие и върху малкия наръчник към всяко едно от еротичните ми бижута. И така, едното води към другото – към 2006 пишех ежедневно, а понякога и по цяла нощ. В основни линии я завърших през 2011, но нямах издател. Тогавашният ми агент и всяка издателска къща, с която се срещаме, ме убеждаваха да донапиша фиктивни секс истории в края на всяка глава. Отказвах да опороча своя замисъл с небивалици. Тогава открих Rizzoli, които не искаха да пиша еротична фикция и създадоха нов жанр с издаването на The Boudoir Bible – сексуално благополучие.

Съветите за по-добро сексуално задоволяване са изпитани в полеви условия или разчитате и на разказите на приятели? The Boudoir Bible е плод на моята страст. Дългогодишната ми работа с отделни хора, двойки или групи ми е помогнала да развия много проницателен и критичен поглед към сексуалната атмосфера в нашето общество. Излизането далеч зад границите на собствения ми опит неизбежно е повлияло положително върху идеята ми за сексуалността.

Според вас медиите създават изключително напрегната сексистка атмосфера, която провокира невежество. Можем ли да го променим? Единственият начин да се борим с невежеството е чрез знание. Иска ми се да вярвам, че нашето общество е готово да хване здраво юздите на своето сексуално удоволствие и се надявам The Boudoir Bible да им помогне да направят точно това!

Има ли съгрешение и наказание в будоарната Библия? Единственият грях e пренебрегването на фундаменталното значение, което щастливият и здравословен сексуален живот имат за всеки зрял човек. Съсредоточила съм се върху увеличаването на удоволствието, но съм наясно, че изследването на тялото без срам и задръжки с цел по-дълбоко ниво на сексуално удовлетворение изисква преодоляване на закостенели табута. Единственото наказание, което препоръчвам, е в името на забавлението. Съгласявай се, грижи се, общувай… и ще се възнесеш!

Книгата е комбинация от много съвети и добре написан философски текст за различните аспекти на сексуалната наслада. Как да я възприемаме – като наръчник или нещо друго? The Boudoir Bible e като записки под възглавката. За мен е повече иницииране, отколкото наръчник, защото не съществува правилен или грешен начин как се прави любов. Целта ми е да предоставя на любовниците един куп умения, които им позволяват да изследват желанията си и постепенно да разширят границите на своето удоволствие. Обикновено чета списания отзад напред, а книгите – от корица до корица. Надявам се, че моите читатели ще прочетат The Boudoir Bible отначало до край и ще се изкушават да се спуснат под чаршафите докато я четат. Книгата е доста дебела и съответно можете да се връщате чест към определена глава. Няколко двойки ми споделиха как са разменили подчертаните си копия – на това му се вика дискретен намек за нуждите и желанията!

The Boudoir Bible е посветена на вашите родители. Каква е тяхната роля за сексуалното ви развитие? Отсъствието им всъщност ми е повлияло много повече отколкото присъствието им. Ще разберете защо и как в първата глава на книгата. Това бе и най-трудната част за писане, защото бях длъжна да се разкрия пред читателите и да обясня как и защо съм станала дизайнер и сексолог.

Кои са първите ви спомени, свързани с получаването на удоволствие? Търсенето на удоволствие е вътрешно присъщо за човешката природа. Удовлетворяването на тази нужда ни кара да се чувстваме щастливи и живи. Наскоро баща ми сподели, че винаги съм била изключително любящо и сетивно дете. Не съм се докосвала прекалено много, но помня ясно, че се вълнувам от самозадоволяването на гениталните потребности от четири годишна възраст. Нуждата ми да изразявам любов и привързаност никога не утихна. Удоволствието е част от мен. Създадох Sado-Chic колекцията през 1992 без да имам представа, че тя ще доведе до моето призвание.

Героите и музиката, които ви съпровождат по пътя? Благодарна съм, че бях частна ученичка и се образовах предимно у дома с класики през по-голямата част от основното образование. Израснала съм в планините на Вирджиния и бях доста изолирана от поп културата до 16-тата си година, когато напуснах дома и настана същински ад! Вдъхновявах се от Lee Bowery, шведското порно, Мотаун, списание Interview, Russ Meyers, алхимията и най-вече от сексуалната й разновидност. Мечтаех да колекционирам John Wille, Vargas и Irving Klaw. Възбуждах се от всичко, свързано с пънк движението, New Age, Merce Cunningham, Bettie Page, азиатската философия и философията на Andy Warhol. Изучавах световните религии и слушах The Cocteau Twins, Тhe Cult, Тhe Smiths, Kate Bush, The Cramps, David Bowie, DEVO, The B ’52’s, Nina Hagen, Siouxsie and the Banshees, Klaus Nomi, Patsy Cline, Jonny Cash, Jimmy Scott, Eartha Kitt, Julie London и Chopin. Бях обсебена от винтидж бельото, Синьо кадифе, Бразилия, Listen Little Man, Историята на O, Be Here Now и Сблъсъкът на световете. Ох… този на пръв поглед несвързан списък може да продължи още дълго. Ще ви го спестя!

Кои са колегите, на които се възхищавате? Esther Perel е секс терапевт, чиято работа уважавам изключително много. Нямаше как да се справя без всичките смели лекари, изследователи и разкрепостени любовници, които са се фокусирали основно върху секса и удоволствието – Wilhelm Rilke, д-р Kinsey, Masters и Johnson, д-р Beverley Whipple  са само част от тях. Поех щафетата там, където започна възхода на болестта на СПИН през 80-те години.

Мнението ви за порнографията в общия смисъл на думата? Порното е като алкохола –забавен в малки количества и много опасен, когато се прекалява с него.

То ли е причината да задоволяваме първичните си нужди и да се пазим от сериозни връзки? Подобно на порнографията, нашето общество не набляга на интимността, за което не е виновно порното – това е директно следствие от кризата в интимността. Порнографията е добър афродизиак, но и лош учител, защото налага фалоцентрично поведение. Насърчавам любовниците да се отучат от него.

© Francois Berthoud / Rizzoli

Красивите ви бижута имат двойна употреба. Това ли е вашия начин да се изразявате като артист без нужда от обяснения? Преди всичко, благодаря! Бижутата ми определено изразяват моите вярвания, любов към изключителните материали, очарование и уважение към тялото и моят личен поход към удоволствието. Нуждата от спорадично обяснение е една от причините за написването на The Boudoir Bible. Сексуалните играчки са разгледани от по-демократична гледна точка в книгата. Наясно съм че, че еротичните ми бижута и играчки не са за всеки… но дълбокото сексуално удовлетворение наистина засяга всеки един от нас!

Ако трябва да дадете само три съвета на мъжете, какво ще споделите? Поставате удоволствието на първо място и си оставете време за него – бързият секс е като fast food-а, който ви оставя недохранени. Оставете порнографските идеи и фалоцентричното поведение настрана, за да не се превърнете в слаб любовник. Трупайте сексуално познание и усъвършенствайте уменията си в леглото (като вкарвате въпросното знание в действие възможно най- често). Така ще може да подложите на изпитание своите граници – единственияt начин да се издигнете над неизбежната рутина в ежедневния секс.

The Boudoir Bible: The Uninhibited Sex Guide for Today (Rizzoli) на Betony Vernon струва €23 и може да бъде поръчана тук.