Владимир Цонков

Владимир Цонков е минал през няколко рекламни агенции, преди да стигне до настоящата си работа като креативен директор на Saatchi & Saatchi. Познаваме го по-добре като един от създателите и собственици на Supa Star, който пътува много, говори с любов за родния си град Варна и обича отдадено своя мотоциклет.

Как се запали по моторите? Баналният отговор е от малък, но е истина. Така или иначе не е интересно как съм си купил първия мотор и кво-що, въпреки че се чувствах неописуемо геройски от факта. Важното е какво всъщност ти дава карането на мотор. Извън клишетата за свободата и волния ездач, то е нещо, което като се опиташ да обясниш на хора които не карат пак излиза клише. Реално усещането е много близо до карането на скейт или всякакъв вид борд и няма нищо общо с кънки или ски.

Какъв мотор караш в момента?Какви подобрения си правил? Custom made Harley-Davidson Softail. Този мотор е сбъднатата ми детска мечта. Знам как звучи, но наистина съм го обмислял повече от 15 години. Правил не е точната дума, реално доста опитен екип работи по мотора, а ако кажем подобрения ще подценим работата му. Вдигнат е от една рамка със закачен двигател… дори и рамката е преправяна, изобщо абсолютно целият е направен по предварителен проект.

Целогодишно ли караш? Онзи ден си карах мотора на някакви нулеви температури до гаража, където ще зимува. Наистина ми беше мега кеф, но в тоя студ си е излишен мъжкарлък.

Можеш ли да сравниш всеки един от моторите в живота си и грижата за него с жена? Звучи доста романтично, но за приключенски роман. В реалния живот просто трябва да полагаш грижи за машината без значение дали е японска, щатска и т.н. Техническата поддръжка е изключително важна.

Кои са мадамите, които искаш да те хванат през кръста? Винаги има възможност да избираш. Като бях много малък четох в Паралели някаква статия за рокерите в България. Някой си Бай (не помня името) си беше направил триколка и мечтаеше да дойде в София и да качи Лили Иванова за едно кръгче.

Нероденият ти син иска да стане мотоциклетист. Какво ще го посъветваш? Много да внимава с момичетата. Не, сериозно. Виждал съм на светофар как мацка на задната седалка си вързва косата, докато е червено и в следващия момент моторът потегля, а тя прави задно салто от място и е долу по лице – пълен цирк.

Каква музика слушаш докато караш? Ок, клишето – музиката на двигателя – ебавам се разбира се. По-добре музиката да ти е само в главата.

Най-добрите места за каране в България? Правил ли си мотоциклетни преходи и навън? Къде искаш да караш? Истината е, че нямам никаква идея. Единственото ми каране из България е от София до Варна и до Албена, където на първия ми рекламен фестивал дори успях да ми вземат книжката.

Ewan McGregor често си прави дълги околосветски обиколки с мотоциклети и приятели. Какво ще го попиташ ако пътувате заедно? Какво ще го питаш е точно толкова блокиращо, колкото кажи нещо. Нямам идея. Но е баси якото да можеш да си позволиш нещо такова.

А Robert Pirsig? Казвал съм неведнъж – любима книга. Не толкова заради моторите. Когато я четох за пръв път адски ме впечатли как достъпно и с лекота описва философия през погледа на устройството и поддръжката на мотоциклет.

Какъв ще бъде следващия ти мотор? Този е правен с идеята да няма следващ, предполагам ще си се занимавам с него. Винаги има какво още да се направи или промени.

Видео: FORT / Бианка Хинова / Гергана Запрянова. Музика: The Dead Weather – I Can’t Hear You