Stinky от Михаил Новаков

© Stinky / Михаил Новаков

Непубликуваните досега кадри на Михаил Новаков от последната кампания на Stinky са добър повод да представим българската марка за скейт чорапи, зад която стоят Димо Петков, Ивелина Гичева и Христо Петков – симпатично момче, което работи в рекламна агенция, внася колекциите на Ashbury в България и се е посветил на това да изгради световна марка от нула и да популялизира местната екстремна сцена и култура. Дизайнът на чорапите не следва определена линия – основната идея е елементите от заобикалящата среда да присъстват в моделите и опаковките.

Предизвикателството да разработиш  точно определената форма и дизайн на чорапа така, че той все пак да запази функцията си (особено при моделите за скейт и сноуборд) и да изглежда забавно ни стимулира да създаваме нови и нови предложения. Христо Петков

Христо предпочита да работи с приятели и познати по развитието на Stinky, затова разпитахме Новаков малко повече подробности.

© Stinky / Михаил Новаков

Каква ти е връзката със Stinky, защо се нави да ги снимаш? На първо място хората зад Stinky Socks са мои приятели. Марката, която развиват, ми допада адски много – реализират продукт в българските условия по начин, който не отстъпва на глобалния пазар, сътрудничат си с хора от цял свят като канадското чудо Mark Goodall. Затова се съгласих да снимам каталога на марката.

© Stinky / Михаил Новаков

Защо реши да ги представиш по този начин? Основната ни цел с каталога бе да създадем атмосфера, която пасва на стила на Stinky, а именно – идеята за движение. Във видеото и фотографията не искахме да наблягаме на продукта като обект, а по-скоро на усещането за свобода, което е от изключително значение за нас. Яворски сърфира на колудрума, а момчетата от Fixed Gear Sofia разцепват града. Няма постановка, това е тяхната естествена среда. Частта с изоставената каменна кариера обобщава изследователския дух и любопитството ни.

© Stinky / Михаил Новаков

© Stinky / Михаил Новаков

Основните ти референции за проекта… Преди да започнем реалната работа събрахме впечатления от визуалния подход на наши любими брандове като Hershel, Huf, Carhartt, Insight, BlackRainbow Paris. Интересувахме се от изграждането на подобна визуална структура. истинското вдъхновение обаче са хората, с които работихме. Ентусиазмът и желанието им създават позитивна среда и кадрите се получават с лекота.

© Stinky / Михаил Новаков

Къде снимахте? Основно на няколко локации из града, а сцената с горящия надпис е в изоставена мина около Калугерово. При скейт кадрите с Явор на колодрума беше леко непечено. Трябваше ни разрешение от шефовете на федерацията по колоездене, за да снимаме там. Нахлух в офиса им с молба за съдействие по студентска продукция. Позволиха ни при uсловие, че не правим олита по виражите. Яворски се изкефи изключително много на тази безкрайна вълна от перфектен бетон. Все пак идва от Калифорния, където скейт дичовете не винаги са гладки. След не повече от двадесет минути първото оли беше факт. След още пет бяхме изгонени от там. Затруднихме се и малко с логистиката по откриването на каменната кариера, която впоследствие се оказа изоставена мина. Лутахме се цял ден с три коли – Google Maps може да е доста измамен.

© Stinky / Михаил Новаков

Коя е музиката, която най-добре се връзва с атмосферата на тези снимки? No Age, Harlem, Japanese Motors или Black Lips.

© Stinky / Михаил Новаков

Носиш ли Stinky? Да, любимияt ми модел е Criminal.

© Stinky / Михаил Новаков

Иначе как си, какво става с теб? В момента работя по личния си сайт и обновяване на блога. Последно правих един проект за adidas Originals и кампанията All Originals Represent. Тази седмица стартирам снимки гръб до гръб с Agitprop. Темата е креативните предприемачи в София. Вярвам, че ще се срещна с приятни хора.

Stinky са във Facebook и Vimeo. Михаил Новаков е тук.