Фестивал на дизайна в Лондон

Доскоро дългокраката вамп мадама Биляна Славейкова управляваше списание Intro и сайта за адвенчър игри Clic-Tac-Toe, а напоследък се занимава предимно с българското хип хоп парти Легенда в Sugar. Най-голямата й любов след карането на ролкови кънки в парка, неприличните  плътно прилепнали клинове със щампа и червеното червило са новото изкуство и дизайн, затова следи повече от 50 тематични блога и непрекъснато проучва нови артисти – достатъчно добра причина да ни представи своята субективна селекция с най-доброто от тазгодишния London Design Festival.

За щастие след олимпийската рехабилитация на Лондон вече се случи, градът спря да симулира спортна ангажираност и преоткри своя смисъл – да бъде мястото, където всевъзможни артисти с ентусиазъм, егоцентризъм и (понякога) снобско отношение към съвременното изкуство сравняват своя талант. Отбелязахме доста задължителни места за посещение върху картата на мегаполиса от 14 до 23 септември. Програмата на London Design Festival 2012 се състои от повече от 200 събития, пърформънси, изложби и уъркшопи, посветени на съвременния дизайн. Организаторите празнуват десетата годишнина от първото издание на фестивала, а най-важните места отново и не особено изненадващо са Victoria and Albert Museum, Design Museum и The Оld Truman Brewery.

Nendo

Един от най-интересните проекти в тазгодишното издание на фестивала е инсталацията Mimicry Chairs на дело на Oki Sato и Akihirо Ito от бързоразвиващото се японско студио Nendo. Отделни сцени от тази серия инсталации се разиграват на ключови места в музея V&A Museum, където по принцип съжителстват повече от четири милиона експоната – от историческото наследство до работата на модерни артисти.

Главният герой в инсталацията (стол, изработен от боядисан в бяло пресован метал) се появява със своя почти призрачен силует, мултиплицира се и застива в нови състояния.

Inspired by London

Животът в мегаполиса вдъхновява. Как работи това усещането при шестима среднопознати дизайнери става ясно от една доста приятна изложба на принтове, текстил и бижута. Под първите се е подписала Bronagh Kennedy – мацка, която съчетава в едно любовта си към архитектурата, фотографията и графиката.

Vic Lee пък рисува Лондон чрез миниатюрни проекции на типични британски улици и сгради в едно с хората, които ходят, пазаруват, бърборят, флиртуват и така небрежно стават част от пейзажа. Прегледайте личната му страница за личното му описание на града и неговите обитатели. Останалите замесени в Inspired by London са LondonKillsMe, Rosemary Lucas, Michelle Mason и Sarah Eyton.

Scabetti

Умовете зад бранда Scabetti са Dominic и Frances Bromley. Двамата дизайнери показаха първата си работа на морска тема преди 13 години и оттогава насам не се е променило твърде много. Тази година участват в London Design Festival с новото попълнение към серията Shoal – осветително тяло, почти скулптура от стотици риби, които плуват перка до перка около светлината в центъра. Scabetti печелят потупване по рамото, защото предпочитат да работят в малки грънчарници в сърцето на Англия и не се отказват от ръчната изработка в свят, в който има и по-лесни начини.

Super Brands

Изложението на най-прогресивните международни и английски имена в съвременния дизайн Super Brands се случва в най-популярната бивша пивоварна в света The Оld Truman Brewery. За по-малко от две години този търговски панаир успя да се нареди по значение точно след Salone Internazionale del Mobile di Milano. Споменаването на Erba Italia, Moroso, Prooff, Royal Mosa, Diesel и Foscarini и Fritz Hansen е достатъчно красноречиво доказателство за сериозността на марките, които участват.

Личният ни фаворит от тазгодишната селекция е серията ръчно изработени фотьойли на Jerszy Seymour за Ngispen. На пръв поглед напомнят груба, но пък грабващо цветна замазка. Първите екземпляри в колекцията се появиха още миналата година по време на Salone Internazionale del Mobile и сме доволни, че този проект продължава да се развива.

Харесваме още:

Инсталациите в Brompton.

Prism на Keiichi Matsuda.

Пейката от плочи.

Раклата Altdeutsche от Studio Job за Moooi.

Повече информация за London Design Festival има тук.