Ламарина

Не подозирахме за съществуването на инди-фолк дуото Ламарина преди да ги засечем да свирят пред бирария Магданоз една приятна вечер в началото на лятото. Ана-Мария и Теодора се събират в преди година и половина. Преди това и двете поотделно са се занимавали с музика по един или друг начин – Ана-Мария свири на класическо пиано и има силно влечение към джаза, Теодора започва чисто експериментално докато раздрънква една триструнна китара. Двете момичета се познават отдавна и най-накрая музикалните им пътища се събират по естествен начин.

Искахме да изнесем музиката си на улицата, затова решихме да хванем по-мобилни инструменти и така стигнахме до мелодика, китара и каквото друго намерим – казу, стилофон, детско пиано.

Това означава предимно акустични концерти за глас и няколко инструмента, които не сме очаквали да видим в София. Ламарина са повлияни най-вече от фолк, джаз, трип-хопа, псайкъделик, амбиънт и блус и за момента правят кавъри на любимите си парчета от изброените стилове толкова добре, че да те накарат да осъзнаеш как Born to Die на Lana Del Rey и Crystalized на The xx са всъщност нов прочит на Wicked Game на Chris Isaak.

Интересно ни е да наблюдаваме как ни възприема случайния човек докато свирим на улицата. За нас това един вид тайно, музикално просвещение и мислим, че получаваме добри резултати – хората се интересуват. Освен това проявяваме особен интерес към музикалния пърформанс, мислим в тази насока.

Ламарина не се вписват в типичния музикален вкус на българската публика и нямат претенцията за абсолютно професионално изпълнение. Харесваме ги заради спотаения и дискретен начин, по който трансформират емоционалния заряд на определени песни.

Повече видео клипове на Ламарина има ето тук. Оглеждайте се за техни участия в интернет или в по-добрите и не особено популярни заведения в София.

Ново: 07.07.2012. Попаднахме на нов клип на Lamarina, който е достатъчно професионален и умен, но и много непретенциозен. Точно както би трябвало да се правят нещата в началото.