Maison Martin Margiela за H&M

Следващата дизайнерска колаборация на H&M звучи обещаващо. Шведската марка за достъпна конфекция е успяла да убедят френската модна къща Maison Martin Margiela да представи колекция облекло и аксесоари за мъже и жени за сезона есен/зима 2012. Творческият консултант на H&M Margareta van den Bosch я определя като радикално сътрудничество, анонимните дизайнери на Martin Margiela твърдят, че са щастливи да предложат нова интерпретация на МММ визията и да обединят противоположните светове на двете модни къщи по изненадващ начин.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cSIjEtDaEaE[/youtube]

Докато очакваме да видим първите скици и семпли от съвместната колекция, се обадихме на Николай Пачев, който има особено отношение към Maison Martin Margiela, селектира колекциите на марката за софийския бутик All U Re, с молба за кратък коментар върху това какво мисли за сътрудничество и кои мъжки дрехи и аксесоари от историята на Margiela иска да види в предстоящата колаборация между двете марки.

Харесвам дизайнерските колаборации на H&M поради няколко причини: докато повечето марки за масова мода интерпретират или буквално крадат актуалните идеи на модните къщи (предполагам имат някакви негласни уговорки с тях, иначе едва ли щеше да им се размине толкова лесно), при H&M всичко е на поставено на масата, купуваш определено име, концептуално уточнено е защо се прави така и някак си са по-толерантни към хората, с които работят. И докато при изключително скъпи марки като Lanvin това е най-добрият начин да се добереш до тяхна дреха или рокля, случаят с Margiela e по-особен. Цените на френската марка за различните продукти са между 150 и 2000 евро, съответно при намаление от 70% не ми е ясно дали H&M няма да се предлагат на същите цени като Margiela в разпродажба. Ясно е какво би избрал клиента в такъв случай, интересно ми е да видя как ще се справят с ценообразуването. (Дана Данина от H&M България твърди, че колекцията ще се продава на H&М цени – бел.ред.).

Идеята висшата мода да достига до по-масов пазар си е супер яка откъдето и да го погледнеш не само от консуматорска, но и от образователна гледна точкa. Хората може и да не са клиенти на Margiela, но така или иначе посещават често магазините на марки за масова мода в търговските центрове и съответно се запознават с високия клас на Margiela по най-лесния начин.

Конкретно за мъжката колекция, Margiela подхожда много имиджово към идеята за упадъчен лукс. H&M обикновено прекрояват модела в по-евтини материи и чрез опростена технология, за да го направят достъпен като цена. При Margiela има или много проста материя с уникална изработка, или възможно най-висококачествения материал, но в много опростени геометрични конструкции. Гони се някаква спонтанност. При условие, че това е логиката на дизайна им, ако ликвидираш едно от двете, естетиката им пропада мигновено. Още едно предизвикателство, с което H&M трябва да се справят.

Избрал съм няколко неща, които са оставили следа в моя собствен и в мъжкия стил въобще и често се появяват във новите колекции на Maison Martin Margiela по един или друг начин.

Фрак сакото с шал яка или сатенен ревер. Margiela използват конструкция на втален блейзър и вкарват един или два детайла от класическия фрак. Обикновено е поставен в супер небрежен стил.

Очилата. Оставят белег, има ги абсолютно навсякъде, но все още си спомням Изолде Приджърс отпреди пет години. Да помниш нещо толкова дълго при положение, че работата ти е да гледаш нови и нови неща, е показателно.

Кожените боти. Има нещо рейнджърско в тях. Понякога са с ток, понякога кожата го  застъпва, друг път са с видими гвоздеи – винаги има някакъв груб елемент. Raf Simons среща Дънди Крокодила. Успяват да вкарат достатъчно мъжка ретро сексуалност от 70-те в иначе префинената, изчистена и минималистична мъжка мода, която така или иначе притъпява мъжеството.

Якето от ватирани скиорски ръкавици.  Препратка към един от най-известните модели на Margiela oт дамската му линия през 90-те  – съшити една за друга стари дамски кожени ръкавици така че да оформят женско тяло. Това е един от първите примери за секънд хенд култура в модата.

Джинсите. Обичам Levi’s и смятам, че всяка марка трябва да се занимава само с това, което умее най-добре, но джинсите на Margiela имат невероятна конструкция, която подчертава задника както никоя друга марка.

Шортите. Урок по това как да се разбъркат тотално класическите символи на мъжкия гардероб. Тук шортите имат конструкция на бельо отпреди десетилетия, връзките създават басти. Обикновено са изработени от супер скъп материал и съчетани с въпросното фрак сако, вълнено поло и легини. Не можеш да разбереш дали са спортни или официални панталони (и едва ли ще имат голям успех у нас поне засега – бел.авт.)

Боядисаните кецове. Целият свят на Margiela е да превърнеш с минимум усилия едно нещо в коренно различно и то да ти действа по-силно естетически дори да се наложи да го унищожиш. Марката видоизменя моделите си, много често пребоядисват обувките и ги виждаш как минават от колекция в колекция всяка година, знаеш откъде са тръгнали. Боядисани са с латекс, но пак изглеждат добре.

Maison Martin Margiela e в All U Re – София, Съборна 9 . H&M е в The Mall. Колекцията облекла и аксесоари за мъже от Maison Martin Margiela за H&M ще е в магазините на 15 ноември.