Free Weiwei

На 3-ти aприл тази година китайският артист Ai Weiwei беше спрян на китайското летище на път за Хонг Конг и впоследтвие беше арестуван. Малко след това китайската полиция обискира дома му и конфискува стотици неща, свързани с него и семейството му (бел. ред. през 2009 година Weiwei беше зверски пребит от китайската полиция и заради нанесените удари трябваше да премине през мозъчна операция).

Един от последните му проекти, Sunflower Seeds, е изложен в лондонската Tate Modern. Галерията поде инициатива за освобождаването му, заедно с множество други културни институции. Ако се чувствате съпричастни, можете да се запишете в петицията и да използвате снимката като аватар в социалните мрежи, които ползвате.

Изчезването на Аi Weiwei е резултат от крайните мерки, които Комунистическата партия предприема срещу артисти и защитници на човешките права. Преди Weiwei потърпевши бяха нобеловият лауреат Liu Xiaobo, който в момента изтърпява 11-годишна присъда, и Feng Xue, американски геолог, обвинен в кражба на държавни тайни.