Art in the Streets

От 17 април до 8 август в лосанджелийския Museum of Contemporary Art (MOCA) може да се види първата музейна изложба на графити и стрийт арт. Изложбата проследява развитието на уличното изкуство от 70-те години до превръщането му в световна тенденция и в днешни дни. Ако не успеете да посетите Los Angeles до края на изложбата, тя може да бъде видяна и в нюйоркския Brooklyn Museum между 30 март и 8 юли 2012.

Art in the Streets включва инсталации на едни от най-популярните улични артисти — Fab 5 Freddy (New York), Lee Quiñones (New York), Futura (New York), Margaret Kilgallen (San Francisco), Swoon (New York), Shepard Fairey (Los Angeles), Os Gemeos (São Paulo), любимецът на Boyscout JR (Paris) и още. Тъй като музеят се намира в Лос Анджелис, голяма част от него ще бъде посветен на местни артисти и хора, свързани със скейтборд културата — Craig R. Stecyk III, Chaz Bojórquez, Mister Cartoon, Retna, Saber, Revok и Risk.

Специално внимание e обърнато на фотографите и режисьори, които са документирали израстването на графитите и цялата улична култура — Martha Cooper, Henry Chalfant, James Prigoff, Steve Grody, Gusmano Cesaretti, Estevan Oriol, Ed Templeton, Larry Clark, Terry Richardson и Spike Jonze.

Основното изложение на Art in the Streets включа в себе си няколко по-малки тематични изложения. Един от създалите на MOCA, ще бъде куратор на едно от тях в така наречената Fun Gallery. То ще е посветено на нюйоркската сцена от началото и средата на 80-те и ще включва работи на имена като Keith Haring и Jean-Michel Basquait. Част от галерията ще бъде посветена на култовия филм Wild Style и аранжирана от режисьора му Charlie Ahearn, който ще представи филма и влиянието му върху развитието на графити и хип-хоп културата.

Наравно с тоновете изкуство ще бъде построена и скейт рампа от про-скейтъра Lance Mountain и Geoff McFetridge. Тя ще бъде отворена за свободно каране, а хора от отбора на Nike SB ще се заемат с правенете на моментни демонстрации.

“Art in the Streets е първата изложба, която ще отбележи работата на някои от най-влиятелните артисти, произлезли от уличната култура в контекста на съвременната история на изкуството,” казва директорът на MOCA Jeffrey Deitch.

Не знаем за вас, но ние започваме да търсим изгодни самолетни билети до LA. Ако не успеем да намерим, някак си ще се задоволим и с втория тур в Ню Йорк през пролетта на 2012. Дано се видим там!