Изход има

През януари станаха ясни първите големи имена, които ще свирят на тазгодишния Exit в сръбския Нови Сад. Portishead, Arcade Fire, Tiga са три много сериозни причини отсега да си планираш отпуска за 12-тото издание на фестивала, който отново ще се проведе в четири последователни вечери от 7-ми до 10-ти юли в Петроварадинската крепост по брега на Дунав.

Още сладко ни болят краката от миналогодишния Exit – в четирите често 8-часови нощни маратона гледахме и най-вече слушахме LCD Soundsystem, Röyksopp, Crystal Castles, Chromeo, The Twelves, Juvelen, Moderat, The Horrors, Klaxons. Хванахме по малко и от The Chemical Brothers, Richardo Villalobos, The Crookers, Miike Snow, Brodinski, Erol Alkan, Faith No More и Placebo, да не говорим до колко групи и диджеи не можахме да стигнем въобще.

Ако имаш нужда от малко практична информация, разстоянието между София и Нови Сад е около 400 км и се пътува леко – почти цялото трасе от сръбска страна е магистрала. Отиване и връщане с автомобил с трима твои приятели излиза около 50 лева за всеки един от вас. Границата се минава бързо и само с лична карта. Миналата година билети се продаваха у нас от агенция United Partners, като 4-дневните бяха 153 лв. Оттам ни казаха, че през март ще се знае дали ще предлагат услугата пак тази година. Официално фестивалът през 2010 е бил посетен от 165 хиляди души, така че е важно да не те плашат тълпи. Спането може да стане в хотел в централната част на града или на палатка, но ние предпочетохме къщичка в Петроварадин, за да сме на 5 минути пеша от фестивала, което си е твърде важно в четири сутринта. Местните жители масово си хващат багажа и отиват за риба по време на фестивала, за да дават домовете си под наем на фестивалци. Нашата къща (с две спални) беше много сносна и излезе 600 евро за четири вечери. Запазихме я от този сайт, става с банков превод. Цените са близки до тези у нас и 300 лв. джобни ни бяха предостатъчни за храна и пиене.

С две думи: струва си.

4-дневни билети вече могат да се купят онлайн оттук. Цената там засега е £95.