Кюстюмите от Еуфория в книга с есета и задкулисни кадри

Еуфория е такъв попкултурен феномен, че отдавна е прескочил границите на обикновена влиятелна телевизия. Без да натиска прекалено в спин-оф формати, досадно количество колаборации и всякакви маркетингови хватки, американският тийн сериал налага своите актьори в предните редици на масовия Холивуд и нишовия артхаус бизнес, но и задава тенденции и пренаписва кодовете на младежкия гардероб във всеки епизод от своите два сезона.

А24 пък се маркетира не само като финансист и разпространител на филмови и ТВ продукции, но и като хипстър крал на търговията с елитни тематични сувенири. След дебелата антология за всичко около първите два сезона на сериала, продуцентската компания пуска специализирана енциклопедия за шармантната мода и костюми на героите от Еуфория с помощта на Heidi Bivens.

Дизайнерът на костюмите в Еуфория винаги е вярвала в идеята за облеклото като проводник на нечий характерни черти и вкус, затова ангажиментът в сериала идва като добра възможност за изследване на подрастващото поколение в търсене на идентичност. Изфабрикуваната фантазия на Sam Levinson проворика Bivens да се разпише и с енциклопедия на всички добри попадения в поредицата – от микрополите по коридорите на Euphoria High до максималисткия театър на екипчетата (и банските) за домашни партита.

Euphoria Fashion обаче не е само обикновена енциклопедия и азбучен показател на костюмите на Maddie, Cassie, Jules, Cat, Rue и останалите, а наръчник за разбиране на това как дрехите се превръщат в проводник и какъв е техният контекст. Как де? Не само със снимки и обяснителни бележки, а и с въведение от автора и модния дизайнер Jeremy Scott, интимни разговори и тонове непоказвани досега задкулисни снимки на героите на терен, допълнителни интервюта с известни модни къщи като Coperni и костюмографи като Arianne Phillips и есета от William Van Meter, Mitchell Kuga, José Criales-Unzueta и Biz Sherbert по темата за кича, нормкор, садо-мазо фетишите и шегите от Тwitter кралстовото на Еуфория.

Euphoria Fashion (272 страници, твърди корици, A24) на Heidi Bivens струва $60 онлайн тук.