Dyson създава чисто нов COVID-19 респиратор само за десет дни

Докато най-богатите хора на планетата печелят милиарди от борсови спекулации и даряват жълти стотинки, много световни компании атакуват пандемията от коронавирус по вдъхновяващ начин. Dyson не прави изключение. Известният британски производител на красиви прахосмукачки, сешоари и вентиралори влиза в новините с невероятната бързина, с която пренастройва екипа си, за да създаде респиратора CoVent.

За да отговори на отчаяното и паническо търсене на хиляди (често пъти животоспасяващи) такива апарати на Острова, милиардерът James Dyson впряга силите на стотиците си инженери, за да изобретят чисто нов респиратор от нулата само за десет дни след молба от (заразения) британския премиер Boris Johnson по-рано този месец.

Използвайки съществуващия дигитален мотор на Dyson, CoVent се прикача от едната страна на болничното легло и може да работи на батерия, ако се налага. Апаратът е създаден специално да отговаря на клиничните нужди на пациенти с COVID-19. След като се справя със сериозното предизвикателство да изобрети изцяло нов сложен медицински апарат за отрицателно време в партньорство с научно-технологичната компания The Technology Partnership, екипът на Dyson започва да работи върху всичко необходимо да го вкара в масово производство възможно най-бързо.

CoVent все още изчаква одобрение и тестове от тамошните здравни служби, които няма да отнемат много време, предвид напрегнатата ситуация. Първите десет хиляди респиратора вече са поръчани от британското правителство и би трябвало да започнат да пристигат в началото на април, a Dyson планира да дари останалите пет хиляди на международната общност. На ход са Ford, Tesla и General Motors.