Baroteque Slon е ар деко салон за зрели забавления

Преди година, Калин Борисов се зарича да не прави друго заведение в София. Бившият финансист и знаменит баскетболист от кошовете на Първа английска гимназия (признание: авторът на този текст учи в съседен випуск) и настоящ собственик на Dirty Gradina визира наситения пазар на барове и липсата на добри места като причини да се съсредоточи върху силните летни сезони по Южното Черноморие.

Както се шегуваме с приятели, Dirty изкърти. Желанието на Калин да завърти персонала на заведението и в София през зимата обаче го кара да преосмисли своята закана и да потърси подходящо място за малко по-различен декадентски бар ала любимия му Matignon в Париж. Приятел го насочва към мястото на бившия Black Label в Централния военен клуб. Намерих едно изтърбушено и запечатано място, което по някаква приятна случайност бе обявено на търг. Имах точно два дни да си купя документи, участвахме с моя партньор Иван Антов и си го спечелихме съвсем честно.  

Сградата в неоренесансов стил на чешкия архитект Антонин Колар е част от типичния централен ансамбъл от следосвобожденски сгради и сталинистка архитектура, който се отличава с характерен стил от високи тавани, простор и много въздух. Заедно с Ева Куртева и Мариана Кадинова от студио Kukadesign се насочват съвсем естествено към създаването на съвременен ар деко интериор, залегнал и в концепцията на Baroteque Slon – да напомня за онзи парти период от 20-те и 30-те години на миналия век, разкоша и блясъка на Jay Gatsby, раждането на коктейлната култура и други приятни декадентски неща.

Отчайващото състояние на помещението отнема четири месеца, за да стигне до настоящия си вид. Фризовете, орнаментите и таваните бяха, с извинение, абсолютно насрани. Отне ни много време и ресурс да реставрираме двете зали по одобрен от Министерството проект във вида, в който са били – голям разход, но и голямо удоволствие да съхраним културното наследство на София по някакъв начин.  

Подобно голямо помещение с такива високи тавани изисква и сериозен бар. От по-интимния характер на Black Label няма и помен, защото цялото място е не само реставрирано, но и трансформирано с мисъл за простор така, че да обособи чисто декоративно и леко функционално две отделни зони, които се гледат една друга без проблем от всяко място. В лявата е разположен централен бар, който позволява на хората да контактуват помежду си много по-спонтанно и да са винаги на най-много два метра от следващата напитка. Такова разположение ти дава много добра видимост през бара, някак си е по-спонтанно и винаги има магнит за хората, за да не се групират само и единствено по маси и не се случва нищо. Средният бар е сърцето на заведението.

В същата зона са разположени две дузини високи маси с плот от гранит с бар столове за двама-трима посетители и един огромен кадифен диван по протежението на цялата стена, който предлага лесна възможност за флиртове през масите и разполагане на по-големи компании с видимост към цялото заведение. Картините са реверанс към стария Black Label, длъжни сме да уважим историята на едно от емблематичните заведения в София. Самият среден бар е направен от патинирана стомана, която се вписва в ар деко стила, а и много по-здрава от месинга.

Сърцето на другата зона е диджейския пулт, заобиколен от столове, големи огледала по стените и ниски сепарета с дивани и мека мебел. Чудихме се къде да сложим диджеите и подходихме по същия начин като с бара – музиката е другият център на това, което се случва в едно заведение. Имаме и гардероб и паник стая, поне аз я наричам така – отделено и интимно място с кадифени дивани точно до гардероба, където може да разпускате и да си поговорите по-спокойно. Тоалетните също са преосмислени. Заведението разполага с шест кабини и два писоара, които се виждат от общите мивки с големи ар деко огледала. Жените на откриването много се смяха като го видяха, но няма проблеми, важното е да няма изненади.

Напитките също са безкрайно тематични. Главният барман Стефан Христозков гледа Великият Гетсби на Luhrman и други исторически филми за периода, за да проучи типичните коктейли за онова време и да направи меню от модерни интерпретации на стари класики според концепцията на Baroteque Slon. Кръстени са на персонажи от филма като The Great Gatsby, Daisy, Madame Baker, Carraway и други емблематични символи на периода като Wall Street. Не сме забравили и класически коктейли като Bloody Mary и Vodka Sour. Скоро пускат и кухня. Не сме гастробар, ще залагаме на бар класики като пържени картофи с черен трюфел и пармезан, минибургери с патешко магре, сърф и търф под формата на шишчета от суджук и скариди – хубава храна, която е лесна за консумация и не доминира върху малките маси. Имаме и едни малки сладоледени фунийки с четири различни пълнежа, които са супер готина разядка.

Музикалната концепция на Baroteque Slon е поверена на Stephane Love и Александър Савов и няма нищо общо с комерсиалния хаус на Dirty Gradina. Исках да има малко по-музикантски и рисков подход като в баровете от Западна Европа – и диско, и модерен поп, и ремикси на шансони и стари песни, и малко Pharrell. Искаме да запълним липсващия междинен сегмент между баровете и дискотеките, оттам и името. Много хора ходят на бар, но не им се ангажира с клуб. Съдя по себе си и моите приятели, с които гоним 40-те и се забавляваме по друг начин. Такава клиентела гоним. Целият бар съм го мислил с идеята да мога да го взема, да го сложа в Лондон и Париж и да си е на място. Исках да направя европейски бар и мисля, че се справихме.

Baroteque Slon е във Военния клуб на бул. Цар Освободител 7 и работи всеки ден след 17:00. Телефонът за резервации е +359 882 344 332.