Следим българския опит за изкачване на красивия Nayser Brakk

© Rizwan Saddique

Tърсенето на снимки за Nayser Brakk в Google разкрива мигновено какво означава всеки обикновен планинар и професионален алпинист да изтръпне от изключително величествена, абсолютно хипнотизираща и доста зловеща природна красота.

Точно затова следим отблизо опита на четиричленна българска експедиция да направи премиерни изкачвания в долината Чаракуза на пакистанската планина Каракорум. Именно там се намира Nayser Brakk – изумително красивият връх с формата на четиристенна пирамида с почти отвесни, изцяло скални стени, което логично го прави изключително сложен за изкачване.

Макар да е висок едва скромните (по хималайските стандарти) 5200 метра, този пакистански връх е сериозно изпитание за алпинистите и неслучайно да са го изкачвали едва десетина души в света и нито един българин. Николай Петков и Руслан Вакрилов от Планинец, Дойчин Боянов от Вертикален свят и Венцислав Костов от Млад дихател са си поставили амбициозната задача да проправят изцяло нов маршрут към върха извън обичайните три. Четиримата възнамеряват да катерят по изцяло скален терен в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по Nayser Brakk или по някой от околните безименни върхове по скална стена (т.нар. big wall).

Подготовката на четворката отнема месеци на планиране, издирване и проучване на цялата информация за терена, прецизна тактическа и физически подготовка и всичко, което ще им бъде полезно, за да се справят. Петков и Боянов са двама от най-опитните български алпинисти – първият е участник в българската експедиция на Еверест през 1984, а вторият има зад гърба си много премиерни изкачвания в Каракорум и на Антарктида, както и на осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Костов е натрупал голям опит за катерене по дълги стени в Йосемити и планините на Европа и Азия, а Вакрилов е фотограф и катерач, който участва в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона в Патагония преди три години.

Остава само да стискаме палци да се качат и върнат живи и здрави и да донесат много снимки, разбира се.