ВИДЕОТЕКА: Aretha Franklin, вечната кралица на соул музиката

В следващите дни ще прочетете абсолютно всичко за един от най-величествените, сърцераздирателни и помитащи гласове на нашето време.

Починалата на 76-годишна възраст кралица на соул музиката Aretha Franklin e истинското национално съкровище и най-красноречивото доказателство за вокално и музикално съвършенство с повече от 75 милиона продадени албума, 18 награди Grammy, 77 сингли в Билборд Топ 1000, 20 номер едно сингли в арендби класацията и потентния въпрос дали има съвременен изпълнител от XX и ХХI век, на когото не е повлияла.

Музикалното й наследство е силно свързано и със политическата и социална история на Съединените американски щати – бащата на Aretha помага за организирането на похода на свободата на Martin Luther King, самата тя пее на неговото погребение и на първата церемонията по встъпване в длъжност на първия американски президент от афроамерикански произход Barack Obama, a песента й Respect се превръща в най-знаковия химн на феминизма и движението на граждански права.

Затова почитаме великата соул, джаз, блус и госпел певица, която можеше абсолютно всичко, с някои от най-добрите й изпълнения на живо за всички времена. Амин и благодарим за музиката!

Respect на фестивалът Jazz A Juan през 1970.

Москва не вярва на сълзи, но дори американският президент Barack Obama не може да остане равнодушен към едно от най-силните изпълнения на (You Make Me Feel Like) A Natural Woman в чест на композиторката на песента, Carole King.

1970: Aretha пее I Say a Little Prayer, песен, написана от Burt Bacharach и Hal David първоначално за Dionne Warwick.

1976: Любовната балада Something He Can Feel на Curtis Mayfield е написана за саундтрака на филма Sparkle и стига до номер едно в класацията на Билборд за арендби сингли.

Госпожата владее сцената на Soul Train с Rock Steady oт албума Young, Gifted and Black от 1971.

Bridge over Troubled Water на Simon&Garfinkel е една от най-популярните песни в американската поп музика за всички времена, пята от Elvis и Aretha до кого ли още не.

Rolling in The Deep! Да засрамиш и едновременно с това да извисиш оригиналния автор и изпълнител на един от най-големите хитове през последните десет години е по силите само на кралица.

Домашните проблеми звучат като нищо работа във фънкарския соул на Chain of Fools.

I Never Loved A Man (Тhe Way I Love You) на концерт в Амсердам през 1968.

Don’t Play That Song You Lied в шоуто на Cliff Richard през 1970.

A Rose is Still a Rose е писана с помощта на Lauryn Hill и влиза в едноименния 37 студиен албум на кралицата през 1998.

Преподобният James Clevеland акомпанира на пиано за изпълнението на величествения госпъл стандарт Amazing Grace през 1972.