Дронът DJI Inspire 2 е като робокучето от Черното огледало

Сещате ли се за Metalhead, eдин от най-противоречиво приетите епизоди от последния сезон на Черното огледало? Главната героиня в постапокалиптичната дистопия се опитваше да избяга без особен успех от интелигентно и много изобретателно робокуче. Е, дизайнът на последното изглежда като еднакво вдъхновен от Терминатор и зловещо изглеждащия дрон Inspire 2 na DJI (10949 лева с камера Zenmuse X5S) – ефективна машина за професионалисти, която има същата сива глава, убийствени функции, всевиждащо око под основния корпус и четири бръснещи перки, които да заменят бързите крачета на основния злодей в епизода.

 Макар и създаден основно за употреба от професионални фотографи и оператори в киното (с всички модерни изисквания за качество, обработка на изображението, режими и всевъзможни екстри), въздушното робо-куче Inspire 2 се справя идеално и с охраната на стратегически обекти и граници и видеонаблюдението на индустриални обекти. Умната машинка може да лети най-много 27 минути, да предава в реално време с 1080p резолюция, да проследява предварително фиксирани обекти, да развива максимална скорост от 94 км/ч и да се отдалечава на 3,5 км от своя оператор, без да се притеснява от ниски или високи температури (от -10 до 40ºC).

Операторът пък не бива да се притеснява дали ще лети безопасно с максимална скорост от 54 км/ч заради сензорната система за засичане и избягване на препятствия и възможността да се прибере сам до зоната на излитане, дори и да загуби сигнал. На всичкото отгоре излиза поне три пъти по-евтино от серията с баш индустриални дронове.

Робокалипсис сега?