Интервю: Александър и Никола от Brocode

Скашо, Ария и Никола от Brocode © Михаил Попов

Скашо, Ария и Никола от Brocode © Михаил Попов

Голяма част от чуждите, но и доста българските стрийтуеър марки се движат от тройки, в центъра на които стои едно истинско братство. Stinky Socks (двамата братя и Ивелина), 45 Street (двамата братя близнаци и Николай), а сега и Brocode – двамата братя Никола и Александър Владимирови и унгарската визла Ария Барк, амбицирани да предлагат една идея по-изчистена, прибрана и на моменти улегнала колекция от тениски, шапки, къси панталони и качулати суетшърти с едри принтове и силни цитати от революционера Васил Петлешков. И докато познаваме (поотделно) Нико като едно от основните лица зад Contrabanda и Foot Court и Скашо като копирайтър, създател на музикалния блог Фонотека Електрика и един от идеолозите на сладоледите с кауза Power Pops, общото им начинание Brocode влиза в Boyscout с модела Sigma от суров и светлосин изтъркан селвидж деним.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Какво трябва да знаем за вас поотделно и заедно? Никола е движещата сила и разбира това-онова от дрехи. Скашо знае горе-долу как да носи дрехи и дава акъл от време на време. Заедно сме братя.

Kак решихте да правите собствена марка? Имахме идеята в главите си и тук основна роля изигра още един много важен човек в глутницата – другият Никола, който доста помогна и ни надъха да започнем. Kато цяло, глутницата е голяма, помагат много хора, за да се случват нещата, като сред тях безценен е екипът на магазини Contrabanda, както и Петър Геров Пилето, който има изключително голям опит и познания в тази сфера. В началото преди близо три години имаше и доста сериозна крива на обучение, но нещата взеха да се получават и сега водещ е кефът от самия процес.

Блогът на Brocode ви издава като силно свързани с българската сноуборд, скейт и хип-хоп сцена. Те ли са най-голямото вдъхновение зад стила на марката? Като стрийтуеър бранд, черпим вдъхновение от улицата, а изброените неща са важни нейни елементи. Колкото до сноуборда – по обясними причини имаме сантимент към него (и двамата сме замесени в създаването на Whiteroom.bg) и въпреки че не сме сноуборд марка, почти във всяка колекция имаме нещо свързано или посветено на него.

Какви са преимуществата на селвидж денима и защо посягате точно към него? Селвидж денимът е деним в най-чистата му форма. Цялата история зад материята, начинът, по който се произвежда и високото качество са основните причини да пуснем лимитираното количество Sigma в две разновидности.

Разкажете малко повече за Sigma, какво е специалното? Със Sigma искаме да покажем какво можем. Надяваме се феновете на материята да се изкефят, а на тези, които не са чували за нея, да не им се налага да похарчат една торба пари, за да видят за какво става въпрос. Селвидж денимът е по-стегнат, плътен и здрав от обикновените деним платове и именно заради това е изключително ценен. Всеки чифт Sigma идва в специална ръчно направена кутия от дърво, iзцяло от уважение към продукта и материята.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Говорим за деним, а се появявате с каки панталони и куче. Ами… днес ни е ден за пране. Но и панталоните ни са доста яки. Всъщност Brocode не е само деним марка. Септември пускаме колекция каки панталони, която ни вълнува доста – тестваме мострите в момента и именно заради това сме с тях на снимката. Ария Барк и е лявата муцуна от логото на марката. Съдейки по снимката, изглежда най-естествено от тримата.

Може да се каже. Най-добрите селвидж деним панталони, които сте виждали или носили? Преди време и благодарение на наш близък приятел се добрахме до чифт Real Japanese Blues. Японците като цяло са перфектни във всеки детайл, както и във всичко друго, с което се захванат. На Никола му става, на Скашо му е малко голям.

Как виждате развитието на марката в следващите пет години? Да станем спонсори на Квартални братя.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Лимитираният модел Sigma на Brocode Wear струва 129 лева и може да бъде намерем в магазините на Contrabanda и онлайн тук.