Първата книга на Ерове очарова с типография

© Минко Минев

© Минко Минев

Ерове е новото дете на етнолозите Тодор и Атанаска Станчеви, които работят усилено за популяризирането на културната антропология в България и са кръстили последното си начинание на две от най-специфичните букви в българската азбука. Дебютиращото издателство ще предлага своите книги само с български кирилски шрифт и авторски корици, изработени от най-добрите илюстратори и графични дизайнери в страната. Художественото оформление на първата им книга Дивашка жътва е право в целта – Костадин Кокаланов успява да визуализира голяма част от съдържанието на книгата и да направи препратка към асматите (за тях след малко) с направена от дърво рисунка, множество авторски илюстрации и графичен монограм.

Историята във въпросната Дивашка жътва също не е за изхвърляне. Американският журналист, пътешественик и редовен сътрудник на National Geographic и Wired Carl Hoffman прави документално изследване за изчезването на 23-годишния Michael Rockefeller край бреговете на Нова Гвинея. Цялата одисея нямаше да бъде толкова интересна, ако въпросният Michael не беше син на американския губернатор Nelson Rockefeller или ако около беследното му изчезване не витаеха абсолютно недоказани слухове за изяждане от местното племе на воини асмати и неговата комплексна култура на свещено реципрочно насилие, лов на глави и ритуален канибализъм. Половин век по-късно, Hoffman пътува до джунглите на Нова Гвинея и открива предполагаеми нови доказатрелства за мистериозната история, за да напише сомпатично криминале за канибали, геополитика и един богат наследник. Българският превод на книгата е дело на бившия редактор на списание Max, журналист и филмов режисьор Йордан Тодоров (Татко снима мръсни филми и Бетонни фараони), който работи и върху документален филм за емблематичния фотограф Will McBride.

Дивашка жътва струва 17 лева лева и може да бъде открита на пролетния панаир на книгата в НДК до 29 май и в по-добрите книжарници след 30 май.