Бърз преглед на LCM SS16

London Collections Men вече не е нито ново, нито едва прохождащо събитие в богатия календар на текстилната индустрия. Седмото издание на LCM е по-дълго, по-посетено и по-богато като програма (77 дизайнери в официалния график и още 68 имена в т.нар. Designer Showrroms), което може да се очаква предвид официалната статистика на организаторите – оборотът на пазара за мъжко облекло във Великобритания се увеличава с по-бързи темпове от женската индустрия и с 22% през последните пет години, за да достигне малко над 13 милиона паунда, a броят на американските търговци и журналисти се е повишил с 81%. Неслучайно, добрата работа на British Fashion Council (Британски моден съвет) е провокирала CFDA (Съветът на модните дизайнери в Америка) да организира собствено мъжко събитие след месец в Ню Йорк. Тази година лондонските колекции за пролетта и лятото на 2016 продължават да изненадват с достатъчно смелост и умерен авангард, без да забравят за класическата Savile Row традиция, както си му е реда. Пълен преглед на колекциите през четирите дни в галерията горе + по-детайлен поглед върху петте най-интересни имена, които представиха облекло, доминирано от идеята за луксозен спортен дух, по-широк обем при панталоните и по-големи дължини във връхното облекло, поредните заемки от 90-тарската рейв култура и много полупрозрачни материи и дори дантела (при Burberry, които едва ли ще посмеят да я предложат и в шоурума).

Baartmans and Siegel © Toni&Guy

Baartmans and Siegel © Toni&Guy

Дизайнерското дуо Baartmans and Siegel продължава да създава небрежен мъжки стил в много интересни иновативни решения като абстрактни камуфлажни десени и разкъсани якета от японски деним, но въпреки това естетиката им си остава предимно оптимистична. Разработката на сивия цвят е в основата на повечето предложения за пролетта, този път комбинира в най-различни нюанси на кралското синьо. Идеята за практично връхно облекло е представена чрез т.нар. swamp-multi-pocket-jacket от високотехнологичи и много леки италиански платове, които не се мачкат.

CMMN SWDN

CMMN SWDN

Saif Bakir и Emma Hedlund от CMMN SWDN размишляват върху разликата между истинските и фалшивите неща и най-вече върху това дали модата е изкуство или обикновена търговия чрез последната си колекция Genuine Fake. Забележителните принтове пресъздават по неразпознаваем и много занаятчийски начин известни картини на художници като Nicolas de Staël, Albert Gleizes и Tayeb Mehta. Силуетът е доминиран големи панталони с широки крачоли и сака и якета и широки ръкави и тесни ревери в тъмносиньо, кафяво и сиво. Материите – кожа, латекс, изкуствен трикотаж и найлон, естествен деним и лека вълна.

Cottweiler

Cottweiler

Cottweiler се отказва от идеята за радикален и революционен мъжки стил и вместо това разработва темата за мъжественост, която черпи вдъхновение от природата и духовността. Хармонично насложените бели и кремави нюанси в леки платове и драпираният силует подчертават едва-едва взетите назаем от църковното облекло детайли.

Tourne de Transmission © Richard Stow

Tourne de Transmission © Richard Stow

Първата презентацция и колекция на Tourne de Transmission в програмата на LCM е вдъхновена от наслояването и силуета на облеклото в древното племе Kogi в Колумбия, което живее в регион с всеки познат микроклимат. Моделите на TDT са със свободен и широк силует, сред останалите детайли се забелязва грубия завършек, съчетание от велур и деним, пачуърк техниката и плетива.

Universal Works

Universal Works

Купуваме цялата колекция на Universal Works заради удивителната способност на изглежда едновременно абсолютно универсално и все пак английска – името нямаше как да бъде случайно. Говорим за утилитарно и много елегантно облекло със съвременна кройка и функционалност, което не се набива излишно на очи и въпреки това ни помага да изглеждаме еднакво самоуверено в Лондон, Ню Йорк или София.

Предишните Boyscout обзори на LCM са тук.