Японското чудо

Разпродажбата на хронографите и автоматичните часовници на Seiko е добър повод да се сдобием с отличен модел на другата легендарна японска марка и да обърнем внимание колко деликатно и премерено интерпретират някои от елементите в дизайна на спортните Rolex-и и Оmega например. Неизмеримата разлика в цената и добрият дизайн обаче поне засега накланят везните в полза на Seiko, в което всъщност няма нищо лошо. Kinetic Diver’s (630 лв.) е най-добрият пример за последното: изчистен дизайн (ala Submariner и Seamaster) с назъбен безел в двата традиционни морски цвята червено и синьо, минималистичен циферблат със стрелки за часовете, минутите и секундите и нищо излишно, удебелени индекси за часовете и каишка и каса от неръждаема стомана. Общо взето най-достъпният часовник за гмуркачи, който може да се намери на пазара в момента. Има го и в същия вариант с малко по-различна стоманена каишка с повече ребра или с малко по-различен дизайн и по-слаби характеристики, но около 200 лева по-малко.

Хронографите на Seiko са с уголемени (44 или 47 милиметрови) каси, кварцови механизми и водоустойчивост до 10 атмосфери. Един от двата задължителни модела (на снимката горе, 395 лв.) е с корпус от неръждаема стомана и функции като хронометър, аларма и тахиметър.

По-масивният, евтин и елегантен модел (335 лв.) е с голяма каса (47 милиметра в диаметър), корпус от титан и черен като смъртта циферблат. Липсва му само един тахиметър. Естествено, има и съвсем семпъл хронограф (255 лв.) с найлонова каишка, черен циферблат и класическите функции за този механизъм.

Позлатеният автоматичен часовник на Seiko (220 лв.) е пряк и много по-интелигентен конкурент на хипстърския дигитален Casio с нищо излишно по корпуса и само един индекс за датата и деня и стрелки за часовете, минутите и секундите. Малката му каса (37 мм) го прави подходяща предимно за момичета и най-вече за подарък.

Повече за разпродажбата – тук.