Северна светлина

Northern light е част от изложението за дизайн в Стокхолм, специализирано за осветителни тела. Всички студия и компании пазят последните си продукти именно за него. Rub ни разказва за най-доброто тази година. Тази година една от иконите на скандинавския дизайн, Greta Magnusson, бе представена с две произведения – Cobra (1945) и Grasshopper (1950), произведени отново от датската компания Gubi.

Сдружението от скандинавски дизайнери Aker Collective ни хареса с Take ‘n’ Make – серия осветителни тела, чиито елементи могат да се комбинират по цветове, височина и форма при сглобяването чрез плъзгане, пристягане или защипване.

Лампата Lane на шведска дизайнерка Jenny Bäck е с фина рамка от месинг, а останалите елементи са от гума. Съвременен стил с ретро силует.

Hood е лампа от филцови парчета и LED диоди, свързани помежду си с метални болтове. Дело на младите дизайнери Form Us With Love.

Marginal Notes е серия от мебели и осветителни тела, експеримент на шведското студио Note Design Studio. Вдъхновени са от стари скиците, захвърлени в тефтерите на въпросните дизайнери. Оттам и причудливите форми и странни функции.

Това е лампата Grasshopper (1950) на известният шведски дизайнер-модернист Greta Magnusson. Произведена е от датската компания Gubi през 2010 година.

LOOM от английският дизайнер Benjamin Hubert за шведската компания Zero. Материал: трикотаж, използван обикновено за завивки и постелки.

Evergreen Lamp e колаборация между двама млади дизайнери, белгиеца Jеns Praet и норвежеца Vibeke Skar за норвежката компания Northern Lighting. Изпълнена е от духано стъкло.

W101 от Claesson Koivisto Rune за компаниите Wästberg и Södra Cell. Ползваният материал  е хартиена каша с добавки, пресована на лист и допълнително огъната, което дава допълнителнa здравина. Лампата е сто процента рециклираща се.