Седящ старт

Доскоро по темата устойчиво развитие на продуктите и технологиите се говореше повече и действаше по-малко. За съжаление последните природни катастрофи имат сериозни последствия върху природата. Някои от големите компании вече работят за намаляване на вредните емисии на въглерод и преработване материали. Electrolux започна производство на прахосмукачки от пластмасови и метални отпадъци от световните морета и океани. Ikea пък отвори врати на нова верига магазини за мебели втора ръка. Може би скоро найлоновата торбичка ще се превърне в носталгичен спомен. Както и да е, http://rrrub.blogspot.com/ подготви столовете от настоящата селекция, обединени от използваните за изработка рециклирани материали. Всеки един от тях се сглобява и разглобява бързо и лесно.

Blow Sofa е нова форма за седене и отдих. Направено е от колетни пликове за пренасяне на чупливи пратки, хартиен дънедж и метална рамка. С тази идея полското студио Malafor печели голямата награда на изложението за дизайн в Кьолн през 2010.

Offset chair е направен от остатъците при производството на шперплат. За сглобяването му не са използвани никакви лепила и смоли, а само винтове и гайки.

Eiffel Stool by Shigeki Fujishiro е един добър представител от семейството на устойчивия дизайн. Произведен е от целулозна каша и рециклирана хартия. Транспортира се в специално приспособена кутия от пица.

Yksi Chair by Alexander Brink and Antti Pulli е направен от многопластово велпапе и може да се сглоби за няколко секунди чрез напъхване и подпъхване на хартиените елементи. Подходящ е за трапезария, градина или бар.

Chick ‘n’ Egg Manuel Kretzer – стол от новото време. напъханите едно в друго парчета велпапе образуват масивен стол, който на всичко от горе тежи колкото пазарска чанта с четири портокала.