А-ha, именно

Take On Me на а-ha влиза в британския топ 40 преди 25 години. Клипът на норвежката, момчешка група (да се чете без негативни конотации – бел. ред.) е част от набиращата бясна скорост мания да се правят видео промота към песни. MTV отскоро е факт и вече все повече пари и мисъл се инвестират в производството на клипове.

Първият вариант на песента (и нискобюджетният й клип) предизвикват нулев интерес. Той идва, едва след като презаписват парчето и от Warners Bros ги забелязват и свързват с режисьора Steve Barron и аниматора Mike Patterson. Последният ги е впечатлил със своя 5-минутен студенстки филм Commuter от 1981 г., който  вдъхновява и видеото.

Анимацията е направена чрез т.нар. „ротоскопна“ техника – рисува се кадър по кадър върху вече заснет видео материал, но за разлика от примерите дотогава, Patterson придава динамика и енергия на картината. Клипът, направен с над 3 000 рисунки, прави ревлюция и до днес остава емблематичен за времето си.

Междудругото след почивка от снимането на клипове, Barron ресижира и Butterfly, Butterfly (The Last Hurrah) – финалният клип на a-ha, с който това лято официално ни казаха „чао“.

Чао, момчета.