Directors of Photography

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kngFrZ9O3zo[/youtube]

Rize на David LaChapelle е документален филм, базиран на интервюта с членове на две танцувални течения в Лос Анжелес — „clowning“ и „krumping“. Разделен на три части, първите две представляват въпросните интервюта, а третата — противопоставянето между тях. Възползвайки се от възможността да снима двете групи, David LaChapelle представя една революционна форма на художествено изразяване на потисничеството от миналото. Агресивния и визуално зашеметяващ танц използва и модернизира заемки от характерни африкански племенни ритуални танци.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NM06zJReXyk[/youtube]

Bruce Weber заснема култовия Let’s Get Lost — Документален филм за живота на джаз музикантa и наркоман Chet Baker. Очарователнa серия от интервюта с приятели, семейство и любовници, вплетени между архивни кадри и съвременни негови изпълнения. Филмът на Weber  проследява кариерата му от 1950, когато той свири с музиканти като Charlie Parker, Gerry Mulligan и Russ Freeman до 1980, когато хероиновата му зависимост и безразличието към семейството му го държат в Европа. Противопоставяйки тези две деситилетия, Weber контрастира младия, прекрасен Baker — симбиоза между James Dean и Jack Kerouac – с това в което Baker се превръща — проядена от хероина развалина. Във филма присъстват документални кадри от изяви на Chet Baker в шоуто на Steve Allan, до нискобюджетни кичозни италиански филми, в които Baker участва за малко лесни и бързи пари.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7c2_B_cWK_M[/youtube]

Control е черно-бял биографичен филм за Joy Division и вокалиста им – Ian Curtis. Филмът е базиран на книгата „Touching from a Distance“ написана от Дебора, вдовицата на Ian. Режисиран от Anton Corbijn, филмът проследява живота му от 1973 до 1980, фокусирайки се върху връзката му с Дебора, създаването на Joy Division, проблемите му с епилепсия и извънбрачната му връзка с Аник и самоубийството му през Май 1980-та. Премиерата на филма е на фестивала в Кан през 2007 и с него Anton Corbijn печели доста награди още същата година (вкл. Най-добър филм, Най-добър режисьор на Британските независими филмови награди).

В момента в кината върви новият филм на Anton CorbijnАмериканецът, с Джордж Клуни в главната роля. Гледайте го.