Какво ще научите днес от новините на Democracy Now!

Водещата на новините Amy Goodman © Democracy Now!

Едночасовото публицистично предаване Democracy Now! е създадено от група американски журналисти през 1996, за да дебютира в ефира на независима нюйоркска радиостанция WBAI. През 2001 вече се излъчва по телевизията и понастоящем е единствената обществена медия в Щатите, която е едновременно по сателит, кабелна телевизия, радио и интернет всяка делнична сутрин (щатско време), без да забравяме разпространението чрез над 1400 радиостанции и ТВ канали по цял свят.

По-интересен от аутсайдерския статут на предаването обаче е изборът на новини. Вярно на името си, Democracy Now! е либерално до мозъка на костите си и би могло да изчерви дори и NPR, но подборът на новини и начинът на тяхното отразяване го правят и особено интересно. В рамките на десетина минути, Top U.S. & World Headlines загърбат дребнотемието и конюнктурното говорене, за да се заемат с най-важното в Щатите и света през призмата на глобалния демократичен процес, човешките права и околната среда, представяйки рядко чувани гледни точки на експерти, местни хора, неправителствени организации и активисти, без да се колебаят да изобличават политическо и корпоративно лицемерие или да напомнят неудобни факти когато трябва. 

От скромното студио на предаването, през чаровната старомодна шапка със саксофон, водещата на новините (и един от продуцентите на предаването от самото начало) Amy Goodman често прави по някой лапсус, но винаги има нещо важно да (по)каже. Нещо повече, да ни накара да мислим по-глобално, да се осъзнаваме като граждани на взаимосвързан свят, в който несправедливостта някъде е заплаха за справедливостта навсякъде, и да даде гласност на хора от най-различни прослойки в битката за свобода и против корупция и авторитарност, както на политици, така и на олигарси. Какво ще научите за света днес от новините на Democracy Now!? Доста интересни неща:

Горите на Бразилия горят в безпрецендентен мащаб, вероятно следствие на умишлени палежи в името на добивната промишленост и животновъдството, насърчени от политиките на крайнодесния бразилски президент (по-късно е включен и негов цитат от 1998 колко е жалко, че бразилската кавалерия не е била толкова ефективна, колкото американската в изтреблението на местното население). Главният секретар на ООН туитва, че Амазонка трябва да бъде защитена, а френският президент обявява пожарите за международна криза, призовава да станат приоритет в разговорите на лидерите на Г7 в Париж този уикенд и поетично добавя: Домът ни гори, буквално.  Представител на коренните хора на днешна Бразилия, чието племе е засегнато от пожарите разказва за усещането, че гората умира и времето се променя:

Светът има нужда от гората. Ние имаме нужда от гората. Децата ни имат нужда от гората. 

Един от фаворитите за кандидат за президент на Щатите на демократите Bernie Sanders представя най-амбициозния план на претендент за Белия дом за борба с климатичните промени. Обещанието е да се инвестират 16 трилиона долара, за да бъдат елиминирани изцяло въглеродните емисии на САЩ до 2050. Междувременно лидерите на Демократическата партия гласуват против предложение околната среда да стане обект на отделен президентски дебат на фона на протести в залата на много разпалени млади активисти, които скандират неща като:

We are afraid for our lives. We are afraid of an uninhabitable plant.

Не буйствайте в Париж този уикенд. 13 хиляди полицаи следят за реда по време на срещата на Г7, която се очаква да привлече хиляди демонстранти. Една от тях парира въпроса дали очаква да има насилие с контра въпрос каква е дефиницията за насилие – хиляди хора, които се давят в морето, търсейки убежище и по-добър живот, хиляди животински видове, които изчезват заради изсечени гори, или четирима протестиращи, които разбиват една витрина.

В Сирия се открива хуманитарен коридор за мирни жители, които искат да напуснат областта Хана – мястото, където бунтовници са причинили смъртта на над 500 души и изселването на 400 хиляди души от април насам. Според разследване на ООН, войници от Бирма са мотивирани от намерение за геноцид, когато атакуват и изнасилват масово местната общност през 2017. Резултатът: 700 хиляди души от етническата група рохингя сега са в бежански лагери в Бангладеш, а ООН препоръчва бившите управници на страната да бъдат съдени за военни престъпления. Индонезия изпраща още 1200 войници в Западна Папуа, която продължава да протестира за незавимост.

Русийският опозиционер Алексей Навални излиза на свобода след 30-дневен арест за подстрекаване на демократичните протести в Москва, на които са арестувани повече от 800 души. Казва:

Няма подкрепа за този режим. Усещат го и се страхуват. 

Външният министър на Северна Корея нарича американския си колега твърдоглав токсин, който е отровен за дипломацията, във връзка с разговорите между двете страни за разоръжаване на ядрения арсенал. Путин обещава симетричен отговор на американски тест на неядрени (според официалните източници) бойни ракети – първият по рода си, след като Trump формално прекрати американското участие в договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан с Русия през 1987.

Френският президент Macron защитава призива си за глобален данък за технологични гиганти като Apple, Facebook, Google и Amazon, които използват хитри трикове за спестяване на десетки милиарди.

Висш служител на американското правосъдно министерство пък изпраща линк до всички служители на имиграционните служби на САЩ към статия в националистки сайт, обиждаш съдиите по имиграционни дела с антисемитски епитети.

Бившата говорителка на Trump, многократно хващана в лъжа за елементари факти и обиждаща ресорните журналисти в Белия дом, започва работа за Fox News. Предшественикът й пък ще участва в риалити формата Dancing With The Stars.

В калифорнийския град Фресно известена 89-годишна активистка и синдикален лидер е арестувана с още 7 души по време на протест за правата на 500 болногледачи.

Демократичните протести в Хонг Конг продължават с включването на граждани, които работят и във финансовия квартал.

40 години след осъждането си за кражба и убийство, умира най-дълго лежалата в затвор жена в щата Ню Йорк.

Democracy Now! е онлайн тук. Гледайте запис на Top U.S. & World Headlines в YouТube всеки делник около 16:30.