Наръчник за единаци против самота и скука, част 6

Сива и мракобесна зима! Онзи прекрасен сезон, който възбужда скиори и бордисти и провокира самоубийствени мисли и смирена ненавист във всяко момче или момиче, останало без компания в най-самотните месеци от края на 2017 и началото на 2018. Началото на декември е подходящ момент за прекаляване с шестия наръчник за единаци против самота и скука – бойскаутската библия за актуални филми, сериали, подкасти, книги, албуми с голи жени и изложби, които не лекуват девственост или тегоба, но са способни да разсеят всяка депресията със свръхдоза смислена попкултура. Нямате търпение за кино събитието на годината? Имате нужда от малко забавен уестърн или мрачен трилър по Netflix? Умирате да слушате подкаст с интервюта на най-креативните мъже в модната индустрия или философски теории? Трябва ви малко стряскащо четиво за състоянието на света от Chomsky или астрофизика за начинаещи? Чудите се какви ги вършат Bjork и Charlotte Gainsbourg или защо всички говорят за Basquiat? Дали сме забравили за малко приятелска еротика? Спокойно, всичко е вътре.

ФИЛМИТЕ

Междузвездни войни: Последните джедаи

Историята: Сценарият се пази в строга тайна и няма смисъл да задълбаваме в спекулативни теории. Съдейки по дузината трейлъри, най-очакваното кино събитие на годината обещава не само продължение на епизод 7, но и интересно развитие на новите герои Rey, Finn и Poe – всеки поотделно или всички заедно в търсене на отговори на въпросите от Силата се пробужда (2015). Разбира се, без  да забравяме и последната екранна роля на непрежалимата Carrie Fisher (Принцеса Leia).
Защо да го гледате: Как защо? Защото сме и сте фенове, а и Всичките пари на света претърпя сериозни кадрови промени по обясними причини и не е ясно дали крайният резултат на Ridley ще бъде достоен за кино или бананче. Добрите приятели от Disney са се погрижили Коледа отново да има смисъл, да сверим часовници, да се съберем с приятелите емигранти и да се потопим в поредната епична част от безкрайната космическа сага на Междузвездни войни.
По кината: 15 декември

Всички пари на света

Историята: Отвличането на 16-годишния наследник John Paul Getty III (Charlie Plummer) провокира отчаян опит на неговата майка (Michelle Williams) да убеди престъпно богатия му дядо (Christopher Plummer) да плати искания откуп. Отказът на последния предизвиква не само агресията на похитителите, но и необичайния съюз със съветника на Getty (Mark Wahlberg) в надпревара с времето.
Защо да го гледате: Макар фокусът на вниманието да е фокусиран изцяло върху скромния приключенски филм по-горе, новата драма на великия Ridley Scott получава още една ударна доза адреналин покрай решението на режисьора да заснеме отново всички сцени с участието на Kevin Spacey, заменен от доайена Plummer. Надпреварата с времето до премиерата е не само във сценария на филма, но и извън него. Стискаме палци на чичо.
По кината: 5 януари

Най-мрачният час

Историята: Докато вермахта продължава да вършее в Европа и заплашва Острова с инвазия, току-що назначеният за министър-председател на Великобритания Winston Churchill трябва да се изправи пред тежката задача да избере между предложението за мирен договор с Нацистка Германия или борбата за защита на идеалите за свобода на фона на скептичен крал, неподготвена нация и вътрешнопартийни интриги. Всичко това само и само за да промени световната история.
Защо да го гледате: Поредната английска драма на Joe Wright (Изкупление) изглежда като сериозен претендент в сезона на кино награди и сигурна номинация, ако не и статуетка, за Gary Oldman заради страхотното му превъплъщение в ролята на Chrurchill.
По кината: 19 януари

Какво ново през януари? Феновете на Омарът очакват с нетърпение Убийството на свещения елен (26 януари) – новият брутален психотрилър на Yorgos Lanthimos с Colin Farrell и Nicole Kidman. Останалите киномани се клонират на 12 януари заради премиерите на Малък голям живот (научнофантастична комедия за справянето със свръхнаселението), Формата на водата (фантастична драма за морско създание и неговата нова приятелка в тайна американска лаборатория през 1962 ) и Вестник на властта (журналистическа драма за лъжите на Nixon-овата администрация и документите на Пентагона).

СЕРИАЛИТЕ

Dark

Историята: Изчезването на две хлапета от малкото немско градче Винден отваря загадъчна пропаст, която обръща представите за времето и реалността наопаки. Основният въпрос в трейлъра на сериала Dark и в самия сценарий на историята е не кой е отвлякъл децата, а кога.
Защо да го гледате: Рекламираният като немскоезична кръстоска между Туйн Пийкс и Странни неща изглежда и звучи като доста читава свръхестествена хорър драма, която продължава традицията на Netflix да инвестира в регионално съдържание (като в италианския Субура и френския Марсилия).

Godless 

Историята: Уестърн за съдбата на Frank Griffin (Jeff Daniels) и неговата престъпна и много зла банда; за дезертьора Roy Goode (Jack O’Connell), обърнал се срещу нея; за Аlice Fletcher (Michelle Dockery) и жените от малкото градче Ла Бел, които губят съпрузите си и трябва да се защитават сами срещу всеки.
Защо да го гледате: Феминисткият минисериал на Netflix e нов поглед към обичания американски уестърн, който гъмжи от истински злодеи, майсторски заснет екшън, спиращи дъха панорами и отличен хумор.

Берлински Вавилон

Историята: Берлин, 1929. Идеален град за талантливите и амбициозните, но и за най-добрите измамници, организирана престъпност, крайна бедност и политически екстремизъм. Спекулата и инфлацията тресат Ваймарската република, а растящата бедност и безработица контрастират брутално с блясъка и излишния лукс в нощния град. На фона на всичко това, млад полицейски инспектор трябва да реши криминален случай, свързан с порно канал на берлинската мафия.
Защо да го гледате: Последната европейска премиера на HBO е кабаретна крими епика за Германия от края на 20-те години на ХХ век, в която се преплитат добре дозирани ноар елементи, нацисти, руската мафия и още колоритни персонажи и лични истории.

Какво още? Вторият сезон на The Girlfriend Experience е с изцяло нови персонажи, актьори и история, Spike Lee прави доста симпатичен сериал от своята класика She’s Gotta Have It.

ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ

Jim & Andy: The Great Beyond по Netlfix

Историята: През 1999 Jim Carrey играе своя идол Andy Kaufman в Човек на луната. 20 години по-късно кадрите зад кулисите на продукцията на режисьора Milos Forman излизат наяве, за да представят атмосферата зад превъплъщението на американския актьор и още доста любопитни и дискомфортни моменти от този период.
Защо да го гледате: Дори цялата история с филмовото студио, което спира разпространението на клиповете от документалния филм по-горе, за да не навреди на неговата реклама, да не са особено верни, Jim & Andy: The Great Beyond изглежда като страшно откровен поглед към една от най-добрите роли на Carrey и прословутия Метод на Чехов и Станиславски.

ПОДКАСТЪТ

Blamo! на Jeremy Kirkland

Защо да го слушате: Jeremy Kirkland разбира от (мъжка) мода и (електронна) търговия и обича да разказва историите на многобройните си приятели от индустрията, които владеят този бранш през последните няколко години. Blamo! интервюира различни и крайно интересни гости като Ryan Schreiber от Pitchfork, Jian Deleon от Highsnobiety, Nick Wooster, David Coggins, Jim Moore от GQ и Michael Hainey от Esquire – все хора, които имат доста какво да споделят за личния си опит в модата и вижданията си за бъдещето на този бизнес.

Какво още? Практична философия за начинаещи и напреднали със страхотните епизоди на Philosophize This!

МУЗИКАЛНИТЕ АЛБУМИ

Rest на Charlotte Gainsbourg (Because)

Почти изцяло френскоезичният нов албум на дъщерята на Serge e продуциран от електронния продуцент Sebastian и служи като отдушник и начин за справяне с цялата мъка в живота на Charlotte през последните няколко години. Половин дузината нещастия я принуждават да потърси спасение в Ню Йорк и да запише интимен синтпоп албум, чийто текстове ще бъдат разбрани само от френскоговорещи или ентусиасти с достатъчно време за Google Translate, но въпреки това звучи като чувствена амалгама от електронни шансони и експериментални звуци с достатъчно добър глас и шепот на един наистина индивидуален и независим артист от съвременната поп сцена.  4/5

Слушай в Spotify Купи от iTunes

Utopia на Bjork (One Little Indian)

Експерименталната и леко барокова фолктроника на Bjork и Arca в Utopia е съвсем лека, но много приятна глътка въздух от депресията на изстиналата любов и раздяла в предходния Vulnicura. Деветият албум на исландската певица звучи като завръщане на природните теми и звуци от Biophilia и Verspertine с доминираща флейта, пойни птички и атмосферична електроника. Особен тип любовна музика от жена, която май все още не е преодоляла драматичната раздяла с бащата на своята дъщеря все още. 4/5

Слушай в Spotify / Купи от iTunes

ИЗЛОЖБАТА

Френска абстракция, хаплогрупи, 2017 © Генади Гатев

Минало и настояще на един контракултурен разказ на група XXL

Повечето от нас помнят графитите Косьо, Хубен, Тушев от края на 90-те. Горила акцията на тримата художници бе едно от малкото противоречиви дела в кариерата на XXL. Изложбата на създадената през 1994 група представя творби от далечното и изпълнено с желание за промяна последно десетилетие на XX век паралелно с актуални произведения на авторите от пределно провокативния (и доста широк) артистичен кръг. Освен основателите Свилен Стефанов, Генади Гатев, Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Косьо Минчев, Расим, Георги Тушев и Слави Славов, в настоящата експозиция участват и други съмишленици като Росен Тошев, Димитър Яранов, Георги Ружев, Борис Сергинов, Красимир Добрев, Йордан Ефтимов, Дейвид Д’Агостино и Анатолий Осмоловски. До 18 февруари в Двореца на пл. Княз Александър I

КНИГИТЕ

Астрофизика за заети хора на Neil deGrasse Tyson

Историята: Каква е природата на пространството и времето? Докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото ни в нея? Имате си работа с абсолютен бестселър, който разкрива най-важното за Вселената в достатъчно малки порции, за да бъдат прочетени в рамките на няколко минути – от Големия взрив до черните дупки, от кварките до квантовата механика и от търсенето на планети до търсенето на живот в безкрайния космос.
Защо да я прочетете: Aмериканският астрофизик, космолог, писател и забавен тип притежава необикновена способност да преобразява сложните космически концепции в достъпни и разбираеми идеи за обикновения човек. Нищо чудно, че той е сред най-популярните и обичани учени в световен мащаб.
Къде да я намерите: в книжарниците срещу 14 лева и онлайн тук.

За западния тероризъм. От Хирошима до дроновете на Noam Chomsky и Andre Vltchek

Историята: Един от най-смислените интелектуалци на ХХ век и разследващият журналист Vltchek разкриват неудобната истина за безскрупулната политиката на световните супер сили, засягаща съдбите на обикновените хора в останалия свят. Казано по-просто, книгата се фокусира върху подминаваните жертви на външната политика на САЩ и техните съюзници и подкрепата на терористични организации през годините.
Защо да я прочетете: Mакар подобни книги да действат доста депресиращо на екзистенциално ниво за всеки разумен читател, анализът на двамата приятели е вероятно най-добрият поглед към всевъзможните институционални и частни прояви на западен тероризъм през вековете, различните лица на съвременната пропаганда и новите методи за водене на война.
Къде да я намерите: в книжарниците срещу 12 лева и онлайн тук.

SPOTIFY ПЛЕЙЛИСТЪТ 

Basquiat: Boom For Real на Barbican

Защо да го слушате: С повече от три хиляди плочи в личната си колекция, Jean-Michel Basquiat винаги е демонстрирал ненаситен апетит не само като слушател, но и като танцьор по нощните клубове в Долен Манхатън. Момчето-чудо на нюйоркската арт сцена през 80-те има особена връзка с музиката не само вдъхновение, но и като деен участник чрез групата си Gray с Michael Holman, Vincent Gallo и Nicholas Taylor, а също и първата хип-хоп вълна на Fab 5 Freddy, Toxic и Rammellzee. Basquiat рисува почти винаги на музика и именно заради това кураторите на Barbican селектират дълъг и ужасно богат плейлист с всичко от бибоп джаз и Prince до David Byrne и от Donna Summer до Bach – страхотна музика, която звучи като извадена от ателието на покойния художник, обект на първата си голяма изложба в английската институция.

АРТ МОНОГРАФИЯТА

Корицата на Beat Bop на Rammellzee vs. K-Rob, 1983 © The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York

Basquiat: Boom For Real на Prestel

Историята: Плейлистът по-горе не е никак случаен. Монографията покрай голямата изложба на Basquiat в английската столица обхваща цялата му кариера от първата графити колаборация с Al Diaz под SAMO© през многобройните му колажи, картички, пърформанси, ксерокс изкуство и музика до налагането му като един от най-важните художници на своето поколение.

King Zulu, 1986 © The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York

Защо да си я поръчате: Книгата на Prestel започва с уводни есета от кураторите на изложбата в Barbican и продължава с шест тематични глави с есета на поета Christian Campbell за важността на SAMO©, кураторът Carlo McCormick за нюйоркската нова вълна, писателят Glenn O’Brien за сцената в Долен Манхатън и музикалния теоретик Francesco Martinelli за манията Basquiat по джаза. Десетките снимки на влиятелната му работа са допълнени с разширени описания и непубликувани досега архивни материали.

Къде да я намерите: в онлайн магазина на Book Depository срещу 74 лева тук.

ФОТОГРАФСКИЯТ АЛБУМ

David Bowie. The Man Who Fell to Earth на David James (Taschen)

Историята: Дебелият албум на Taschen събира десетки стопкадри и снимки зад кулисите на знаменитата научна фантастика Мъжът, който падна на Земята, останала в историята не само заради страхотния си характер и естетика, но и заради едно от най-добрите превъплъщения на хамелеона David Bowie, уловен от фотографа на продукцията David James.

Защо да си я поръчате: Филмът н режисьора Nicolas Roeg от 1976 стъписва не само света с халюциногенната си визия и натрапчиво изследване на съвременното отчуждение, но и с истински феноменалната роля на глем-рок легендата Bowie като параноидното извънземно Thomas Jerome Newton. Снимките на героя, който пристига на Земята, за да търси вода, преди да се превърне в заможен предприемач и търговец на технологии и да се порбуди сексуално с младата Mary-Lou, преди да пропадне в бездната на отчуждението и алкохолизма са урок не само по правене на добро научнофантастично кино, но и по мъжка мода, как иначе?

Къде да я намерите: в онлайн магазина на Taschen срещу 30 лева тук.

ЕРОТИЧНИЯТ АЛБУМ

© Yelena Yemchuk

Anna на Yelena Yemchuk

Историята: Родената в Украйна, но живееща и работеща в Ню Йорк украинска фотографка Yelena Yemchuk документира 20-годишното си познанство със своята италианска муза Annamaria Gallizio в едноименна книга с черно-бели спонтанни кадри, които въздействат като любовно писмо между две наистина близки приятелки.

© Yelena Yemchuk

Защо да си я поръчате: Anna се случва почти на шега – Yemchuk преоткрива много от снимките на Gallizio докато архивира своите негативи. Макар и да не е подредена хронологично, книгата представя израстването и на украинката, и на нейната муза по необикновен и много смел начин.

© Yelena Yemchuk

Къде да я намерите: в онлайн магазина на United Vagabonds.

Евала, че стигнахте докрай. Още самотни забавления? Припомнете си предишните пет части на наръчника ето тук.